Last news in Fakti

4 Януари, 2024 10:35 828 1

Ударно начало на Новата година предстои в Народния: „Моби Дик“- спектакъл на Диана Добрева и Александър Секулов

  • моби дик-
  • диана добрева-
  • александър секулов-
  • народен театър „иван вазов”

Спектакълът разказва историята на капитан Ахав, преследващ по цялото земно кълбо величествен бял кит

На 11 и 12 февруари 2024 г. на Голяма сцена в Народен театър „Иван Вазов“ ще бъде премиерата на новия мащабен проект на режисьора Диана Добрева – спектакълът „Моби Дик“ по едноименния роман на Херман Мелвил. Автор на театралния текст е Александър Секулов.

Спектакълът разказва историята на капитан Ахав, преследващ по цялото земно кълбо величествен бял кит. В библейското пътуване той е съпроводен от екипаж, готов да стигне с капитана до края. Далеч от моряците остават жените им, чиито сънища определят посоката на кораба.

Спектакълът изследва дълбините на съществуването, сред които плува вечно бялата сянка на онова, от което човек бяга и което човек преследва. В епичния свят на Диана Добрева легендарният кит е необяснимото, с което живеем: страхът от времето, копнежът по вечното, търсенето на абсолютното.

Участват: Христо Петков, Снежина Петрова, Жорета Николова, Ненчо Костов, Александра Василева, Владимир Пенев, Пламен Димов, Параскева Джукелова, Стелиан Радев, Биляна Петринска, Димитър Николов, Ева Тепавичарова, Явор Вълканов, Албена Ставрева, Асен Данков, Вяра Табакова, Кире Гьоревски, Елена Иванова, Павлин Петрунов, Мартина Пенева, Калоян Трифонов, Жаклин Даскалова и Боян Челебиев.

Сценичната версия е на Диана Добрева. Сценографията е дело на Мира Каланова, костюмите – на Марина Райчинова, музиката – на Петя Диманова, а хореограф е Деян Георгиев. Видео дизайнът е поверен на Петко Танчев, а саунд дизайнът – на Явор Карагитлиев. Асистент-режисьор на спектакъла е Александра Александрова Докова.

Диана Добрева е режисьор на Народния театър „Иван Вазов“ от 2017 г. Тя е първият български театрален режисьор, чийто спектакъл е включен в официалната селекция на Световната театрална олимпиада в Унгария през 2023 г. Носител е на наградата „Coup de coeur“ на критиката и пресата за най-добър спектакъл от международния фестивал в Авиньон, Франция.

Отличена е с награди „АСКЕЕР“ 2007 за изгряваща звезда (за „Медея“); „АСКЕЕР“ 2009 за костюмография (за „Макбет“); „АСКЕЕР“ 2015 за най-добро представление (за „Къщата на гнева“); „АСКЕЕР“ 2017 за най-добър режисьор (за „Вълци“); „АСКЕЕР“ 2019 за най-добро представление (за „Дебелянов и ангелите“); „АСКЕЕР“ 2019 за най-добър режисьор (за „Бащата“ и „Дебелянов и ангелите“). Носител е и на наградите „ИКАР“ 2021 за най-добър режисьор (за „Синът“) и „Златна роза“.

Диана Добрева е режисьор на спектаклите „Калигула“ от Албер Камю, „Бащата“ и „Синът“ от Флориан Зелер и „Народът на Вазов“ от Александър Секулов – отличени с редица престижни награди и част от репертоара на Народния театър.

Билетите вече са в продажба – онлайн и на касите на театъра.

Източник: obache.bg


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ишмаел

    0 0 Отговор
    Това да не е някой нов мобилен оператор?