Last news in Fakti

18 Януари, 2024 16:42 656 8

ООН и държавни институции се обединиха в борбата за укрепване на доверието в демократичните процеси

  • унибит-
  • стоян денчев-
  • оон-
  • дейвид пуйана

На посещение у нас бе Н. ПР. Дейвид Фернандес Пуйана, Посланик и постоянен наблюдател на Университета за мир на ООН и към ЮНЕСКО в Париж, и Службата на ООН в Женева

На 16 и 17 януари, 2024 г. на посещение в България беше Н. ПР. Дейвид Фернандес Пуйана, Посланик и постоянен наблюдател на Университета за мир на ООН и към ЮНЕСКО в Париж, и Службата на ООН в Женева.

По молба на службата на ООН в Женева, и съгласувано с централата на ЮНЕСКО в Париж, по време на своя престой в България г-н Фернандес беше придружаван от проф. Стоян Денчев, известен български университетски преподавател, учен и политик.

По предварително съгласувана програма на 16 януари от 15:00 ч., в сградата на Народното събрание се състоя среща на Н. Пр. Фернандес със Заместник–председателя на 49-тото Народно събрание от парламентарната група на ДПС, г-жа Филиз Хюсменова.

Срещата премина при взаимен интерес към обсъжданите проблеми и от двете страни, като основната теза на разговорите се отнасяше предимно до правото на достъп до информация на българските граждани, както и до проблемите на достъпността и прозрачността на информацията в съвременната социална практика в нашата страна.

Изтъкната беше ролята на ООН, както и нейната образователна и научна структура „Университетът за мир“ в осъществяването на глобални и регионални инициативи, свързани с дипломацията и нейната съвременна форма – кибердипломацията за укрепването и запазването на мира в света.

Гостът прояви интерес към работата на българския парламент, а г-жа Хюсменова го запозна с приоритетите на законодателния процес у нас.

ООН и държавни институции се обединиха в борбата за укрепване на доверието в демократичните процеси

Срещата приключи с покана от Посланика към г-жа Хюсменова за работно посещение в Женева, в рамките на което да продължат ползотворните дискусии по актуалните теми и да поставят основите на бъдещи съвместни инициативи.

Час по-късно Посланик Фернандес проведе работна среща и с проф. д-р Галин Цоков, Министър на образованието и науката на Република България. Господата се обедниниха около идеята да работят съвместно за реализацията на дългосрочни и краткосрочни обучения, насочени към проблемите, свързани с достъпа на информация, които да бъдат проведени както в България, така и в чужбина за университетски преподаватели, учители в българските средни училища.

По-късно същия ден Посланик Фернандес беше на посещение в Министерство на външните работи на Република България (МВнР), където се състояха среща с водещи дипломати и директори на дирекции към Министерството.

ООН и държавни институции се обединиха в борбата за укрепване на доверието в демократичните процеси

Сутринта на 17 януари, отново в сградата на външното министерство, г-н Фернандес и г-жа Таня Михайлова, Директор на Дипломатическия институт към МВнР, подписаха Меморандум за сътрудничество между ръководения от нея Дипломатически институт и Университета за мир на ООН.

Малко по-късно същия ден посланикът взе участие в кръгла маса на тема: „Достъпност и прозрачност в Дипломацията – Правото на достъп до информация в укрепването на доверието и демократичните процеси“, която се проведе в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), София. Кръглата маса се се състоя в изпълнение на научноизследователски проект на тема: „Публичност и прозрачност на информацията. Изследване и развитие на процедурите, свързани с нарушаване на правата за достъп до информация на гражданите“, финансиран от Фонд „Научни изследвания“ към Министерство на образованието и науката на Република България.

ООН и държавни институции се обединиха в борбата за укрепване на доверието в демократичните процеси

В нея участие взеха също така и Ректори на водещи университети в страната, дипломати, видни наши експерти и анализатори, учени и общественици, преподаватели, служители, студенти и докторанти на УниБИТ.

След представените научни доклади и съобщения, и последвалите дискусии по темата на кръглата маса, Ректорът на УниБИТ, проф. д.н. Ирена Петева и Н. Пр. Дейвид Фернандес подписаха Меморандум за съвместно сътрудничество между двата университета – УниБИТ и Университета за мир на ООН.

Източник: Епицентър


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    9 0 Отговор
    Каква ви демокрация? Само като им погледна костюмчетата на тия другари лъха на КПСС нафталин реколта 58-ма
  • 2 ХАХАХА

    14 0 Отговор
    Борба за укрепване доверието в демокрацията? ХАХАХА, че защо трябва борба ,ако е демокрация! Аре бегайте с глупостите ,за които харчите нашите пари! Михлюзи!
  • 3 Демократ

    4 4 Отговор
    Известният български политик е видния Мултак и ДПС КГБ -ДС полковник, началник на котилото ченгета от милиционерски тип от соца. Библиотекарският институт, продължител на симеоновския мвр институт е оглавяван от това гнусно ченге, което представлява България пред света. БОГ ДА НИ ПАЗИ, ПЪЛНА КОМУНИЗАЦИЯ И ПУТИНИЗАЦИЯ.
  • 4 Стоян Денчев в Ролята на какъв щесе

    2 0 Отговор
    Разхожда с тоя ГОСТ?? Мафиот с бяла якичка!!И титла си има!!
  • 5 факуса

    4 0 Отговор
    лицемери,къде бяхте кога сащ се развяваха из толкоз държави
  • 6 Дебелогъзо ченге от 6-то в стъклена къща

    0 0 Отговор
    Отдалече го познах тоя от библиотекарския...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.