Last news in Fakti

21 Януари, 2024 10:38 1 349 42

"Евровизия" няма да изключи Израел от конкурса

  • евровизия-
  • израел-
  • песенен конкурс-
  • конкурс-
  • състезание

Тази година "Евровизия" ще се проведе в шведския град Малмьо

"Евровизия" няма да изключи Израел от конкурса - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Организаторите на "Евровизия" се противопоставиха на призивите за изключване на Израел от музикалния конкурс заради войната в Газа, съобщават ДПА и БТА.

"Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) се ангажира да гарантира, че конкурсът за песен "Евровизия" остава неполитическо събитие, което обединява публиката по света чрез музиката", заявиха организаторите в отговор на запитване на ДПА до централата на EBU в Женева по-рано през седмицата. "Това е конкурс за телевизии, а не за правителства", гласи още официалното съобщение.

Финалът на конкурса тази година ще се проведе на 11 май в южния шведски град Малмьо. Комисиите разгледаха списъка на участниците и потвърдиха, че Израел отговаря на всички изисквания, за да се включи в музикалното състезание, от което е част вече 50 години. В различни държави, особено в социалните мрежи, се надигнаха гласове, призоваващи страната да бъде изключена от тазгодишното издание на надпреварата заради действията на Израел в ивицата Газа след терористичната атака на палестинската ислямистка организация Хамас. Израел е критикуван преди всичко за цивилните жертви.

Във Финландия например стотици музиканти и други представители на музикалната индустрия наскоро призоваха телевизионната компания Yle да окаже натиск върху Европейския съюз за радио и телевизия в това отношение. В няколко държави също така имаше призиви за бойкот на "Евровизия", ако Израел бъде допуснат до участие.

Тази година 68-ото издание на "Евровизия" се провежда в Швеция, тъй като певицата Лорийн спечели миналогодишния конкурс с песента "Tattoo". В началото на декември Европейският съюз за радио и телевизия публикува списък с 37 участващи телевизионни оператори - сред тях е и израелският KAN.

От друга страна, след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г. Европейският съюз за радио и телевизия обяви, че нито един руски изпълнител няма да бъде допуснат до участие в "Евровизия".


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    74 5 Отговор
    Е как ще го изключи ,нали юдеите са и спонсори ,а и какво пък толкова са направили избили са демократично има няма 23 хиляди ,аааа и са унищожили има няма цялата ивица Газа! Няма сега за такива демократични действия да ги лишаване от участие ,еее пък може и да спечелят тъй ще да е предопределено.

    Коментиран от #2, #20

  • 2 ХAХОХО

    3 30 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА":

    и ти раzширяват ивицата Гаza

    Коментиран от #21

  • 3 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    71 3 Отговор
    Израел трябва да бъде изгонен не само от "Евровизия",
    а и от всички Европейски първенства по футбол, баскетбол и т.н.
    Израел е държава от континента Азия, да си участва в техните първенства...

    Коментиран от #22

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 до кога ще спят хората по света

    72 2 Отговор
    и това ако не е лицемерие !!! за русия неможе но за изсраел може ?!?!? какво общо има изсраел с европа че да участва на гейвровизия???
  • 6 Така Така

    60 2 Отговор
    Хахаха къде е ЕС къде е израел!? Та тази територия няма нищо общо с Европа нито географски нито културно абе абсолютно нищо. Странни ценности налагани от някои........
  • 7 Тото

    41 3 Отговор
    Дупедавците от ЕС и т.н. заедно с мръсното и гадно еврейско племе - под ножа , а да не забравя и Падарев
  • 8 2222

    71 1 Отговор
    "Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) се ангажира да гарантира, че конкурсът за песен "Евровизия" остава неполитическо събитие," - да бе, а как изключиха Русия? И дадоха на украинка наградата? Този конкурс е пълна пародия.
  • 9 Бегай !

    50 3 Отговор
    Това пед...ско сборище кой изобщо го гледа ?
  • 10 абсолютно

    45 3 Отговор
    пародиен и бутафорен конкурс.Проява на лош вкус и нисък културен стандарт.Палячовщина !
  • 11 Бендида

    45 1 Отговор
    ,, Евровизия" остава неполитическо събитие."
    Гузен негонен бяга. Всеобщото мнение е, че е точно политическо, победителите в повечето случаи са обвързани с политически събития в конкретната държава.
    Относно Израел, печелят няколко пъти, включително транссексуален, което е показателно за цялото светско лицемерие.

    Коментиран от #19

  • 12 паси идиота

    41 1 Отговор
    "Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) се ангажира да гарантира, че конкурсът за песен "Евровизия" остава неполитическо събитие, което обединява публиката по света чрез музиката", заявиха организаторите в отговор на..... Лицемерни долни престъпни св...ине нали вие забранихте на Русия и Беларус да ползват Националните си флагове , както и химна. Каква наглост, лицемерие, безочие и свинщина .
  • 13 ами

    18 3 Отговор
    ха ха ха израел не е агресор само русия е
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ЗА ТУЙ ПРОФИЛАКТИЧНО

    19 0 Отговор
    РАЙХ СТАГА ТРЯА ДА СЕ СРИВА.....
  • 16 💠♻️🔆

    32 1 Отговор
    Ами, тогава защо Русия е “запорирана” , ако Руснака убива по 23 000 на 3/4 квадратни километра може би и Русия да не бъде изключена?

    Да внимават ЕСто каква са я “сготвили” и да не се оплакват после, защото на Война като в Израел (Газа), означава на война като на война.

    И най жестоките бомбардировки от Втората Световна бледнеят пред бомбардировките в Газа в които Израел сравнява територията със земята.
  • 17 Хасковски каунь

    25 2 Отговор
    Махнете го изцяло ! За 2 месеца избиха 25 000 мирни палестинци. УРОДИ !
  • 18 💠♻️🔆

    25 2 Отговор
    Не гледам Евровизия от години и Слава Богу, всъщност никога не съм гледал скапаната им Евровизия.

    Златният Орфей беше в пъти по качествен и интересен.

  • 19 Помня

    23 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бендида":

    Да бе беше отврат новина. Спечели жената която доскоро е била мъж.

    Коментиран от #24

  • 20 Калпазанин

    19 0 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА":

    Има няма заличиха и завзеха цяла държава, естествено с помощта на англетата. Апропо какво означава изобщо термина, Евро или европейско някой сеща ли се, защото по принцип такава държава исраел не трябва изобщо да съществува, а по право както си Палестина пак не би трябвало да участва, по простата причина че не е на европейския континент
  • 21 Рошко

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "ХAХОХО":

    Твоята сам си си я разширил на сорос
  • 22 Калпазанин

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.":

    Е, тогава би трябвало да участва защото е призната само от тях, нали сиси и той е кукла на конци а оня истинския Мурси го отровихс но, не вярвам че е далече денят в който и там ще се появи един като Ердоган, кулминацията предстои
  • 23 💠♻️🔆

    6 0 Отговор
    Ето още една от супер времената на баба ви Лили, печели Златният Орфей.

  • 24 Бендида

    25 0 Отговор

    До коментар #19 от "Помня":

    Явно е трябвало да се рекламира,, новата нормалност ". Между другото, 2022 спечели Украйна. Няма случайности.
  • 25 Кресна

    20 0 Отговор
    Ето това се нарича,Евроатлантически ценности .Излишно е да се коментира повече .Русия за 2 години не е убила и 1000 цивилни ,тези за 3 месеца убиха над 25000 ,но ....
  • 26 ЕВРОПА

    19 0 Отговор
    В границите на Европа НЯМА Израел, няма и Австралия! Ако причината Израел да участва и то още от 1973г е, че Израелската радио и телевизионна комисия е част от управителния съвет на Евровизия, което е горе долу и с Австралия. Пари и политика. Това си е чисто и просто търговски шоу конкурс за реклама и обществено политическо влияние.
  • 27 Кресна

    13 0 Отговор
    Не пропагандата ,а точно действията на лицемерите от запада отблъскват хората от тях .Не е нужно Русия да харчи пари за пропаганда ,запада с действията си правят хората симпатизанти на Русия и ценностите в християнството .
  • 28 Кресна

    16 0 Отговор
    Един въпрос към западните организатори ,защо Израел участва в Евровизия ,а Палестина не ? Каква е разликата между Израел и Палестина свързващо ги с Израел ? Или например Мароко? Мароко е много по близо до Европа?
  • 29 Боб

    11 0 Отговор
    Че,кой гледа тази простотия
  • 30 Еврозония

    12 0 Отговор
    Бг ще участва ли с някоя чалгия или колониите не ги броят?
  • 31 Когато някой е тъп

    12 0 Отговор
    От друга страна, след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г. Европейският съюз за радио и телевизия обяви, че нито един руски изпълнител няма да бъде допуснат до участие в "Евровизия".
  • 32 Кресна

    16 0 Отговор
    Двуличието на Европа и САЩ .Нима спорта е политическа организация ??? Нима литературата ,изкуството и операта са политически организации ? Защо Русия е изкупена от всичко това ??? Къде е демокрацията ,къде е истината? По голямо лицемерие от западния свят няма .Ето тези неща отблъскват хората и виждат истинското лице на демокрацията на запада .
  • 33 Яне Сандански

    11 0 Отговор
    За първи път статия в която разните тук подръжници на западната "демокрация" са доста мълчаливи.Къде са разни ,българин,хохо бохо и подобни .Това ли е демокрацията ? Това ли са ценностите на западния свят? Не ,благодаря от такива ценности .Но има и положително от всичко това ,на това сборище на всякаква измет ще си остане само с участието и гледането на тяхната си демократическа извратена общност .

    Коментиран от #37

  • 34 Жоро

    12 0 Отговор
    Е как ще ще я изключат бе,та те са сателит на сащ.Иначе демокрацията е голяма работа.Нападнаха и убиват друга страна.Но това не се брои.Да не е Русия.пфууу джендари
  • 35 Шегобиец

    11 0 Отговор
    Ще има ли улични банди да се стрелят пред залата в Малмьо, докато се провежда конкурсът? Чудя се просто :)
  • 36 9689

    5 0 Отговор
    Престъпници,защо?
  • 37 000013

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Яне Сандански":

    Шефа не им разрешава да пишат нещо срещу Израел. Но не бързай , по някое време ще се появят и ще налазят темата двамата щатни трола -българин , българка , факт, истина , русофил , историк , хахаха , хохохо , хоро бохо и другите им там никове .
  • 38 Баба Яга

    5 0 Отговор
    Не мога да разбера, защо Израел е в Евровизия? Кога тая страна се придвижи от Азия в Европа? Пак еврейски мошенгии в гиографията.
  • 39 НИКОЙ ФАШИСТ НЯМА ДА ИЗКЛЮЧИМ

    1 0 Отговор
    НИКООООЙ - КАЗАЛ ХИТЛЕР !

    Коментиран от #41

  • 40 Я сам си :)

    0 0 Отговор
    Кажете кой 5 Ал ще го спечели !
    Знаете.
    От сега знаете.
  • 41 Много куха болшевишка кратуна си :(

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "НИКОЙ ФАШИСТ НЯМА ДА ИЗКЛЮЧИМ":

    Та нали точно Израел ни освободи от фашизма и хитлеризма
  • 42 Лумпен

    1 0 Отговор
    Ако може и палестинците да участват !
    Или те не са хора ?
    А ?
    Щото евреите май са супермени ?
    Те са най добрите хора!
    Най милосърдните !
    Най красивите !
    Обичам ги в сандъци !