Last news in Fakti

3 Февруари, 2024 19:42 2 345 4

Почина режисьорът Борислав Чакринов

  • борислав чакринов-
  • култура-
  • режисьор-
  • театър-
  • бургаски театър

Чакринов често бе канен за постановки и в Русия

Почина режисьорът Борислав Чакринов - 1
Снимка: БГНЕС

"На 63-годишна възраст ни напусна режисьорът Борислав Чакринов. Сбогом, Боре!", написа Съюзът на артистите в България.

Роден е на 25 януари 1961 г. в гр. Плевен. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” специалност театрална режисура през 1985 г.

След дипломирането си започва работа в Драматичен театър „Стефан Киров” – Сливен, като режисьор, а за периода 1987 – 1988 г. е и негов директор. След това работи в Театър „София” (1988-1990 г.). От 1990г. до 1993 г. е директор на МГТ „Зад канала”. От 1998 г. до днес работи в Драматичен театър „Адриана Будевска” – Бургас отначало като режисьор, а впоследствие поема и неговото ръководство.

Поставил е над 120 спектакъла на почти всички театрални сцени в България. Често е канен за постановки и в Русия, в градовете Москва, Санкт Петербург и Саратов. През 1999 г. поставя началото на Международния театрален фестивал „На брега”, който през годините се превръща в една от емблемите на културния живот в Бургас. В различните издания на фестивала гостуват едни от най-изтъкнатите имена в сферата на театралното изкуство у нас и в чужбина. На сцената на Бургаския театър са представени култови театрални спектакли. Всичко това превръща фестивала в едно от най-очакваните есенни събития в Бургас.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спектаклите са най-веселото

    1 2 Отговор
    Нещо . Коронавируса може да убие . Да .
  • 2 Като име

    2 0 Отговор
    ми е познат, нищо повече не знам за него.
    Бог да го прости.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.