10 Януари, 2014 21:22 4 370 0

Откриха зазидана икона на Богородица след пророчески сън

  • икона-
  • зазидана-
  • лопушанския манастир-
  • св. богородица-
  • сребърен обков-
  • сионий-
  • чипровското въстание

Реликвата е на повече от 320 години и вероятно е била скрита в Лопушанския манастир след потушаване на Чипровското въстание

Откриха зазидана икона на Богородица след пророчески сън - 1
Снимка: БТА

Икона на няколко века беше намерена зазидана в специален тайник в стената на църквата “Успение Богородично” в Лопушанския манастир край Монтана, съобщи БНТ в свой репортаж. Чудното откритие станало след пророчески сън на вярваща християнка. Най-вероятно ценната реликва е принадлежала на стария храм в Светата обител, който е бил опожарен по време на османското владичество.

Историята звучи като легенда, която се случва пред очите ни. В навечерието на Нова година жена от София на име Мария се обажда в манастира. “И с простички думи посочи едно място в нашия храм, в който каза, че има икона, която е сънувала, че трябва да бъде отворена и да излезе на бял свят”, разкри Величкият епископ Сионий, игумен на Лопушанския манастир.

Веднага е открит специално иззиданият тайник в нишата на прозореца до вратата на храма. Махнат е камъкът и от кухината е извадена икона на Св. Богородица, загъната в ръчнотъкана кърпа, буквално „изядена” от времето. По иконата има следи от изгаряне, ореолите на двата образа, както и дясната ръка на Богородица, са със сребърен обков.

“Може би тя е била в по-стария храм, който е изгорен при потушаването на Чипровското въстание през 1688 г. Но нейното явяване за нас е голямо утешение, благословение”, предположи епископ Сионий.

Иконата е показана за първи път пред камерата на обществената телевизия и веднага привлича вниманието на миряните. Пред нея се поклони и едно от децата на семейство сирийци, настанени в манастира.

Предстои реликвата бъде почистена и консервирана, за да се постави за поклонение в храма, строен преди близо 160 години по образец на църквата в Рилския манастир. Така ще бъде изпълнено желанието на Мария - жената, сънувала пророческия сън.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА