Last news in Fakti

9 Март, 2024 14:08 1 209 9

Промениха текста и името на песента на Израел за Евровизия заради връзки с нападението на Хамас

  • израел-
  • евровизия-
  • нападение-
  • хамас-
  • песенен конкурс

Досегашният текст на песента "October Rain" съдържаше препратки към нападението на "Хамас" от 7 октомври

Промениха текста и името на песента на Израел за Евровизия заради връзки с нападението на Хамас - 1
Снимка: Shutterstock

Израел получи разрешение да се състезава на „Евровизия“ 2024, след като промени текста на песента си, потвърдиха организаторите на конкурса, цитирани от Би Би Си.

Страната ще бъде представена от руско-израелската певица Идън Голан на песенния конкурс, който ще се проведе в Швеция този май.

По-рано се появиха спекулации, че оригиналната песен, която носи заглавието October Rain (Октомврийски дъжд), споменава атаките на „Хамас“ от 7 октомври, заради което беше забранена за „нарушаване на правилата за политически неутралитет“.

Израелската обществена телевизия се съгласи да направи нужните промени, за да може страната да остане в надпреварата. Сега тя вече се казва Hurricane, и ще бъде официално представена този уикенд.

В изявление Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), който организира конкурса, се казва, че песента е допусната след внимателна проверка на текста.

„Постигнахме съгласие, че тя отговаря на необходимите критерии за участие в съответствие с правилата на конкурса“, казват оттам.

По-рано израелският телевизионен оператор Kan се закани да не променя текста, но президентът на страната Исак Херцог по-късно призова за „необходими корекции“, за да се гарантира, че Израел може да участва в конкурса.

Оригиналният текст на October Rain, написан на английски, беше публикуван на уебсайта на Kan миналия месец. Час от текста гласи: „Всички бяха добри деца, всяко от тях“ и „Кой ви каза, момчета, не плачете… Часове и часове… И цветя… Животът не е игра за страхливците“.

В сряда министърът на културата на Белгия Бенедикт Линар призова да бъде забранено на Израел да участва в на „Евровизия“, докато продължават нападенията в Газа.

Точно както Русия беше изключена от състезанията и на „Евровизия“ след нахлуването ѝ в Украйна, Израел трябва да бъде изключен, докато не сложи край на грубите си нарушения на международното право, които причиняват хиляди жертви, особено деца“, написа министърката в социалната мрежа X, допълвайки, че ще поиска от обществения оператор RTBF, който организира участието на Белгия в на „Евровизия“, да изрази опасенията пред EBU.

Музиканти в няколко страни призоваха Израел да бъде отстранен от конкурса. През декември Исландската асоциация на композиторите и лириците публикува изявление, в което се казва, че военните действия на Израел в Газа правят нейното участие несъвместимо със събитие, „характеризиращо се с радост и оптимизъм“.

Във Финландия петиция, подписана от повече от 1400 професионалисти в музикалната индустрия, обвини техния национален телевизионен оператор Yle в двойни стандарти, заявявайки, че е сред първите, които са поискали забраната срещу Русия след нахлуването ѝ в Украйна през 2022 г.

На фона на това EBU държи на позицията си, че "Евровизия" ще остане политически неутрален музикален конкурс и Израел няма да бъде изключен.

Досега страната е печелила песенния конкурс на „Евровизия“ четири пъти.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    5 3 Отговор
    Белгийският цървул след като напълни страната си с араби, вече е готов да оправдае и изнасилване на майка си за да е на власт.

    Коментиран от #4

  • 2 Макето

    7 0 Отговор
    Израел в Европа ли е или ме е налазила амнезия?
  • 3 Паулито Куельо

    10 0 Отговор
    Защо въпросната държава участва в Евровизия,а Мадагаскар,не?
  • 4 Първия

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "ха ха":

    Ти + е погрешка, да си знаеш
  • 5 Човека КоZа

    8 7 Отговор
    Цивилните жертви на Русия в окрайна се броят на пръсти, докато исраел продължава да извършва геноцид в Газа, ама за едните има евровизия а за другите не. За един двоен стандарт отбелязвам.

    Коментиран от #6

  • 6 Пародия

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Човека КоZа":

    Двойният стандарт е единственият познат стандарт в евроатлантикоогалактическите ценности на нашият непогрешим евросъюз,чийто мъдри ръководители три години неуморно и с пот на чело се бъхтят над жизненоважната първостепенна задача дали да останем на астрономическото време или на ,, лятното" часово такова.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 редник

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пародия":

    / ...нашият непогрешим евросъюз,чийто мъдри ръководители три години неуморно и с пот на чело се бъхтят над жизненоважната първостепенна задача дали да останем на астрономическото време или на ,, лятното" часово такова./
    Мда-а, а през тези години получават скромните 20 000 € месечно...

    Не знам по каква логика участва Израел, но по същата би трябвало да участват близките до него Йордания, Ливан, Египет, Сирия...
  • 9 Факт

    8 0 Отговор
    Евреите не се намират в ЕВРОПА ! Това,че има мухльовци като Паси и Лорер ,не означава,че БЪЛГАРИЯ е жидовска кочина ! Тоя конкурс отдавна е джендърска простотия !