21 Януари, 2014 12:11 1 311 0

Варна гостува на София с номинирани за "Икар" спектакли

  • варна-
  • театър-
  • спектакли-
  • гостува-
  • софия-
  • опера-
  • "икар"-
  • номинации

Прочутият тенор Иван Момиров ще пее в НДК с Операта от морския град

Варна гостува на София с номинирани за "Икар" спектакли - 1
Спектакълът "Ревизор" с номинирания Стоян Радев (в центъра).

Първите турнета на Театрално-музикален продуцентски център Варна за 2014 са в столицата през февруари и април. Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров” ще гастролира в София в края на февруари с 4 от своите постановки. 3 от тях имат общо 4 номинации в различни категории за най-високата награда на Съюза на артистите в България "Икар 2014". Столичани ще могат да видят и най-новата постановка на театъра за тази година само няколко дни след варненската премиера.

„Канкун” от Жорди Галсеран, реж. Стилиян Петров, сценография Венелин Шурелов и костюми Елица Георгиева – двамата с номинация за "Икар",  ще се играе на 24 февруари от 17.00 и 20.00 ч. в Театър „София”. Участват Биляна Стоева, Стоян Радев, Даниела Викторова, Пламен Димитров и Гергана Арнаудова.

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” на 25, 26, 27 февруари от 19.30 ч. ще бъдат представени съответно: „Талантливият мистър Рипли”, „Измяна” и „Ревизор”.

„Талантливият мистър Рипли” от Филис Наги по романа на Патриша Хайсмит е с режисьор Стайко Мурджев, сценография Момчил Тасев, костюми Огняна Серафимова и композитор Петър Дундаков (номинация "Икар" за авторска музика). Участват Стефан Додуров, Адриан Филипов, Веселина Михалкова, Венелин Митев, Ина Добрева и др. „Талантливият мистър Рипли” ще се играе на сцената на Сатиричния театър на 25 февруари, 19.30 ч.

Първата премиера на Варненския драматичен театър през 2014 г. е пиесата „Измяна” от Харолд Пинтър - лауреат на Нобеловата литературна награда за 2005 г. Само няколко дни след премиерните спектакли на варненска сцена (11 и 12 февруари, 18.00 ч., Сцена Филиал), постановката ще бъде показана в София на 26 февруари, 19.30 ч., Сатиричен театър „Алеко Константинов”.

Преводът и постановката са дело на проф. Пламен Марков, сценографията и костюмите на Мира Каланова, музиката на Калин Николов. Участват Димитър Баненкин (звезда от сериала на БНТ "Недадените"), Веселина Михалкова,  Стоян Радев и Стефан Додуров.

Февруарският гастрол на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров” в столицата ще завърши в Сатиричния театър на 27 февруари, 19.30 ч. със спектакъл на „Ревизор” от Гогол, режисьор проф. Пламен Марков, сценограф и костюмограф Мира Каланова, композитор Калин Николов.

Постановката получи 2 номинации "Икар" – за сценографията и костюмите на Мира Каланова и за главна мъжка роля на Стоян Радев. Стоян Радев, удостоен с наградата на САБ за главна мъжка роля за своя Ричард III в едноименната постановка на проф. Пламен Марков по Шекспир, сега поднася следващата си блестяща интерпретация - този път на знаковия Гоголев герой Градоначалника. Участват още Стефан Додуров, Леарт Докле, Веселина Михалкова, Гергана Арнаудова и др.

В средата на март, преди Световния ден на театъра, в София отново ще бъдат показани номинираните варненски постановки „Ревизор”, „Канкун” и „Талантливият мистър Рипли”.

През април Държавна опера Варна ще гостува със своя симфоничен оркестър, хор и балет на най-голямата българска сцена в НДК . На 26 април от 19.00 ч. ще бъде представена последната варненска постановка на „Кармен” от Жорж Бизе, дирижира главният диригент на оперния театър Светослав Борисов, режисьор и художник Кузман Попов.

За спектакъла специално пристига от Италия звездният тенор, роден във Варна, Иван Момиров, комуто ще партнират в главните роли Агунда Кулаева от Новая опера и Болшой театър в Москва, Венцеслав Анастасов и Ирина Йордакеску от Румъния.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА