22 Януари, 2014 18:17 2 655 0

Ние сме боклуците от Източна Европа

  • "ние сме боклуците от източна европа"-
  • документален проект-
  • червената къща-
  • георг жено

Театрален документален проект на режисьора Георг Жено с премиера в Червената къща

Ние сме боклуците от Източна Европа - 1
Режисьорът Георг Жено

Театър „Реплика‘‘ и интердисциплинарна театрална лаборатория NEDRAma представят премиерно своя спектакъл „Ние сме боклуците от Източна Европа“ на 27 януари в Центъра за култура и дебат „Червената къща“. Това е театрален документален проект на режисьора Георг Жено и актьорския колектив „Театър Реплика‘‘ с подкрепата на „Гьоте институт‘‘ България.

Работейки върху двата документални проекта: „Боклук“ – за хората, които живеят от кофите за боклук в София, и „Изход“ - за българите, които искат да напуснат или вече са напуснали страната. Актьорите, които са още и автори, са решили да свържат двата проекта в един общ, тъй като и двата имат сходна тема. Заглавието, което са избрали, е „Ние сме боклуците от Източна Европа“.

Това е много лично представление на актьорите. Разказ с историите на техни близки приятели, техните лични истории и истории на други хора, които те приемат като свои, защото разпознават себе си в живота на тези други хора, разпознават цялата ситуация в България и се опитват да разсъждават върху това в представлението.

„Ние сме боклуците от Източна Европа“ е чувството и разбирането на актьорите как хората от Западна Европа и собственото им правителство се отнасят с тях. Разбира се - с чувство за самоирония, предвид сложността на темата и натрупванията. Хората от Западна Европа са в паника, че българите и румънците ще се появят в страната им и ще им откраднат всички пари и работни места. Хиляди български момичета работят като проститутки в страните от Западна Европа, а западните мъже се държат с момичетата от Източна Европа, сякаш всички са проститутки и лесно могат да бъдат купени...

И се случва наистина често българи да крият произхода си и да казват, че са от Испания или други страни. Но независимо от това, хиляди българи ще напуснат страната в началото на 2014 година заради новите закони в Европа. Така че наистина можем да говорим за един своеобразен изход към Западна Европа и затова, че много от тези хора се надяват да започнат нов и по-добър живот.

Защото за повечето хора живота в България е без нормална здравна система, където хората се страхуват от болниците си, без перспективи за работа в бъдеще, действително страшна бедност, без вяра в бъдещето на страната въобще, чувството и знанието, че тяхното правителство краде парите им и унижава хората със цялата корупция, също правителството с гротескните си политически решения и това, че не прави нищо, за да спомогне хората да имат по-добър живот в България. Даже протестните движения изглеждат така, сякаш нямат достатъчно сила и мощ да променят нещо.

От друга страна, актьорите говорят с българи, които са напуснали страната и живеят в Западна Европа и животът им се оказва доста по-различен от това, което са си представяли. Историите им действат също така като доста изненадващо огледало за хората от Западна Европа.

Актьорите стават посланици на гласовете на тези хора, на техните биографии в представление, което е сътворено само от истински истории, без да претендират да копират реалността, но да я организират тук и сега...

Георг Жено е художествен ръководител и създател на театър „Йозеф Бойс” , Москва.

Роден е в Хамбург (Германия) през 1976 г. Живее в Москва. Завършил е Руската Академия за театрално изкуство РАТИ (ГИТИС), в класа на  Марк Захаров.

През 2000 г. работи като асистент на режисьора Франк Касторф в спектакъла “Fatherland” в Deutsches Schauspielhaus в Хамбург.

Един от създателите на знаменития  „Театър.doc” в Москва . От  2009 до 2011 год  -художествен ръководител на   документалната програма на „Театър.doc”.

От 2012 г. е  член  на  художествения съвет на „Четвъртия театър” в “Международния  Мемориал”,  ръководи  програмата “Драма на паметта”.

Поставил е повече от 30 спектакъла в Русия, Германия, Украина, България, сред които са:  “Обществото на анонимните художници”, “Norway today”, “Демокрация.doc”, “Истина ... отвъд полярния кръг” (Театър.doc и Театър” Йозеф Бойс). “Сексуалните неврози на нашите родители”, “Ваал”, “Наташина мечта” (Център  за драматургия и режисура под ръководствота на  А. Казанцев и М. Рощин), “Трима другари”, “При нас всичко е добре” (ТЮЗ „Киселев” в Саратов) “Разбитата делва” (Воронежски Камерен театър). Продуцент на спекталите “Трета смяна” (номинация за “Златна маска”-2010 в конкурса “Експеримент”) и ”Павлик мой бог” (номинация за “Златна маска”-2011 в конкурса “Експеримент”).

Продуцент и  ко-режисьор на спектакъла ”Час  18″ ( номинация за “Златна маска”-2011 в  конкурса “Експеримент”). Документален спектакъл по делото Магнитски.

Неговият проект КРИЗИС беше поканен да участва в 7-то Берлинско Биенале на съвременното изкуство 2012. Спектакълът му “При нас всичко е добре” по пиесата на полския драматург Дорота Масловскоа,  взе участие в програмата “Нова пиеса” в рамките на  фестивала „Златна маска” 2011 г. в Москва. Спектаклите му са чести участници в моного руски и чужди фестивали.

Снимал се е в киното, във филма на  Пьотр Тодоровски “Съзвездието на бика”, където изпълнява главната роля.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА