Last news in Fakti

13 Февруари, 2014 18:30 3 309 0

Библиотеката на СУ вече е с онлайн каталог

  • българска-
  • библиотека-
  • онлайн-
  • каталог

Читателите ще могат да търсят книги сред 1 000 000 записа

Университетската библиотека „Св. Климент Охридски” стана първата в страната, която предоставя на своите потребители възможност за информационно търсене в електронен каталог, съдържащ над 1 000 000 библиографски записа.

Д-р Анна Ангелова, която е директор на библиотеката обясни, че успехът е постигнат благодарение на проект за изграждане на Академичен своден каталог на библиотеките в страната. В момента в този проект участват почти 30 библиотеки от цялата страна, които предоставят достъп до своите електронни каталози.

Главната му цел е създаването на единен своден онлайн каталог на академичните библиотеки в България, който да дава възможност за интегрирано търсене чрез интернет в каталозите на тези библиотеки, както и достъп до библиографската информация за техните книжни и електронни ресурси и до предоставяните от тях услуги през общ портал. Намирането на информация става по начин, който е идентичен с алгоритъма, използван от лидера в световен мащаб – „Гугъл“.

Вече е напълно функционираща и системата за междубиблиотечното заемане, което също може да се извършва през онлайн каталога на библиотеките. По този начин всеки потребител на каталога ще може да заявява книга от библиотека, която участва в проекта и тя ще може да бъде получена в най-близката му библиотека, чиито услуги ползва.На практика книга, която се намира например в библиотеката в Русе, ще може да бъде получена в София.

Така библиотеките предлагат още по-модерно и максимално бързо обслужване на своите читатели, като от услугата ще могат да се възползват хора от цялата страна. Тя ще бъде на цената на пощенските разходи.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА