Last news in Fakti

20 Февруари, 2014 16:42 2 187 0

Отпечатват статиите от Уикипедия на хартиен формат

  • уикипедия-
  • книги-
  • печат

Информацията ще бъде побрана в 1000 книги, с обем от по 1200 страници

Шефовете на на компанията PediaPress, планират да  отпечатат цялата информация публикувана в глобалната интернет енциклопедия Уикипедя на хартиен формат, съобщава Гардиан.

Това е нова компания, занимаваща се с отпечатването на статии от световната интернет енциклопедия, по поръчка. Планирано е над 4 млн. статии, написани от над 20 млн. доброволци  да бъдат отпечатани на близо 1 млн страници, които да бъдат издадени в над 1000 книги.  Екипът на компанията  в момента се опитва да събере сумата от $ 50 000, която е нужна за стартирането на печатния процес. В печатните издания ще присъства цялата информация от англоезичната версия на Уикипедия, която съдържа над 4 млн. статии. Мащабите на проекта са огромни, като според хората работещи по него, хартиеният формат, би могъл най-добре да създаде у читателите впечатлението, за това колко голяма е всъщност световната енциклопедия.

Планира се издаването на 100 книги, всяка от която да има по 1200 страници. При осъществяване на мащабния проект, всички книги ще бъдат поместени в подвижна библиотека и представени на конференцията Уикимания, която ще се проведе в Лондон през месец август.

Идеята е проектът да бъде реализиран в период от 60 дни. От неговия старт са минали вече 8, като до този момент са събрани само $ 2000 от нужните $ 50 000. Организаторите обаче се надяват, че интересът, който той е предизвикал ще форсира събирането на средствата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА