Last news in Fakti

25 Февруари, 2014 15:40 1 713 1

Цветя в памет на писателя Сабахаттин Али

  • цветя-
  • памет-
  • писателя-
  • сабахаттин али

107 години от рождението на световноизвестния турски писател

Днес се навършват 107 години от рождението на световноизвестния турски писател Сабахаттин Али. По този повод кметът на община Ардино Ресми Мурад, заместникът му Изет Шабан и председателят на местния парламент Сезгин Байрям поднесоха цветя под Борчето, посадено в памет на писателя в централния парк на града.

„Гордеем се, че Ардино е родно място на Сабахаттин Али, който със своето творчество  е пример за човеколюбие и социална справедливост”, сподели Ресми Мурад.

Дръвчето е посадено през март 2007 г. след тържественото отбелязване в Ардино на 100-годишнината от рождението на писателя. За юбилейното събитие тогава пристигна от Истанбул дъщерята на писателя проф. Филиз Али, председателка на Международната музикална академия „Айвалък”.

Сабахаттин Али е роден на 25 февруари 1907 год. в Ардино (тогава Егридере). Романите, разказите и стиховете му са популярни и в България, където са издадени както на турски, така и на български език. Книгите на писателя са преведени на над 30 езика. Нарежда се сред имената на най-големите писатели-хуманисти и демократи на Балканите и в света. През 1948 година е убит на път за България край Къркларели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    1 0 Отговор