9 Юли, 2024 18:09 2 583 7

ЗАРОВО Е ЖИВО с наследниците на бежанците от Егейска Македония през 1913-а

  • зарово-
  • паметна плоча-
  • благоевград

Паметната плоча е поставена в пространството между Младежкия дом и Регионалния исторически музей на Благоевград

Наследниците на бежанци от село Зарово, Солунско в Егейска Македония откриха паметен знак на предците си, които след опожаряването на родното им място на 16 юни 1913 година го напускат и се заселват в пределите на Горна Джумая, в с. Белица, днешното село Илинденци, село Крупник и в други краища на страната, търсейки спасение и живот за семействата си, за потомството си.

Паметната плоча е поставена в пространството между Младежкия дом и Регионалния исторически музей на Благоевград с идеята, който прочете текста да влезе в музея и да потърси повече информация, свързана с историята на бежанската вълна от Зарово.

Мемориалът, посветен на заровалии, е направен по идея на Камелия Грънчарова и е изработен изцяло с дарения на заровски фамилии. В своето слово Камелия Грънчарова каза: ”16 юни 1913 година е ден, който никой от нас няма да забрави, ден, който промени съдбата на стотици българи от Егейска и Вардарска Македония, от Беломорска Тракия, ден, в който и българското село Зарово, Солунско, претърпява участта на селищата, които пазят българското си самосъзнание, своя език и подчиненост на Българската Екзархия. Село Зарово е люлката на българщината в Егейска Македония, селището чийто говор е един от най-архаичните български говори с най-старинни форми и думи в славянския език, най-близък до светите братя Кирил и Методи, селище с висока материална и духовна култура…

Ние, техните наследници, поставяме този паметен знак, за да напомня на нас и нашите потомци за разрушителната сила на войната, за тежките последствия от нея, за загубата на живота им, за мъката и трагедията, която се преживява от раздялата с родното място”.

Почетният член на инициативния комитет, 91 годишната проф. Ева Соколова, откривайки паметната плоча, сподели че споменът е среща: ”Ние днес се срещаме с нашите предци.Те са ни дали много и ние сме длъжни да сме им благодарни и да продължим с тяхната воля, с тяхната енергия, с тяхното чувство за запазване на българщината”.

Майката на проф. Ева Соколова е от Аладжовия род на село Зарово.Ева е родена на 9 септември 1933 година в Горна Джумая, днешния Благоевград. Завършила е Висшия Химико-технологичен институт в София,където става и преподавател в катедра „Физикохимия”.

Специализирала е в Германия и в Москва. Първият ѝ съпруг е проф. Добри Лазаров – преподавател по неорганична химия, с който имат две дъщери. Вторият ѝ брак е с Йордан Соколов – бивш министър на вътрешните работи и председател на 38-то Народно събрание.

Отец Андон Шавулев отслужи водосвет и заупокойна молитва за бежанците от Зарово.

Силата на духа на заровалийските бежанци от 1913 година е запазена. Доказват го разказите и спомените на наследниците им, чрез които Зарово е живо и днес.

Те се заселват в пределите на Горна Джумая, в с. Белица, днешното село Илинденци, село Крупник, Наследниците на бежанци от село Зарово Солунско в Егейска Македония откриха паметен знак на предците си.

Източник: bezgranitsi.bg


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Търновец

    1 6 Отговор
    Тъй като в статията има култура и история но има и верско влияние върху кланетата над Българи бих искал да обясня че Бог Аллах на Тюркяните е точно първия Бог Яхве (Jahwe) на Израелтяните и Абрам го е взаимствал от Бог Анунаки на Шумерите - монотеистичен Бог. Тъкмо Бог Яхве "казал" на Абрам - по късно се преименувал на Абрахам - да поведе правоверните към земята на Кханааните и там Бог Яхве ще осъди враговете на правоверните и ще им даде Левант. И след това последвали среднощни кланета над Кханааните и градовете им станали Юдея. Също Бог Яхве казал на Цар Соломон да построи молитвен храм но там също се извършвали човешки жертвоприношения. Интересно е че Торта се говори за "Jahuszua" по късно наречен Исус Христос - думата Jahuszua по смисъл се превежда като като Яхве е спасение" с всъщност съществувал е Асириец - Йешу. Днес в т.н. Израел няма и един човек да се нарече от народа на Кханааните

    Коментиран от #2

  • 2 пусни климатика

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Търновец":

    бълнуваш в жегите

    Коментиран от #3

  • 3 Търновец

    0 5 Отговор

    До коментар #2 от "пусни климатика":

    Преди години Английски професор от Оксфорд написа в FT статия - В Турция с Турция "In Turkey with Turkey" в която точно това го обясни - .....Турската форма на Исляма е точно първичната форма на Юдейството....." и "Евреи създадоха Отоманската и Британската Империи" - цитирам по смисъл. Абрахам се смята за духовен баща на Евреи и на Тюркяни - Ибрахим. Аз климатик нямам че съм безработен и беден.

    Коментиран от #5

  • 4 Леле мале

    6 0 Отговор
    Маринова пуснала статия на различна тема от любимата си "лапане на изкуствени и естествени членове и членки"... Трябва да се отбележи този напредък.
  • 5 ок, простено

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Търновец":

    ти е тогава.

    Коментиран от #6

  • 6 Търновец

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "ок, простено":

    Ти се поставяш в положение да даваш прошка - добре - най малко двама от подбудителите на геноцида срещу Българи в Тракия не са били Тюркяни и около 1948 заминаха за Израел и заеха най високи постове новата държава. А трябваше при откриването на плочата да бъдат поканени посланиците на Турция и Израел
  • 7 Име

    6 1 Отговор
    Нападнато и разграбено от Гръцката армия през Междусъюзническата война!