3 Март, 2014 17:58 1 461 0

Некрополите в Созопол никнат като гъби

  • некрополи-
  • созопол-
  • никнат-
  • като гъби
Некрополите в Созопол никнат като гъби - 1
Снимка: Gramofona.com

Некрополите в Созопол никнат като гъби. Само преди два месеца археологически проучвания в участъка от улица „Републиканска” показаха  некропол от V в.пр.Хр. В обикновени гробни ями бяха погребани индивиди, предимно деца с поставени до тях рисувани съдове. Бяха открити над 40 цели съда,  със стригили (б.р. уред за почистване на кожа след спорт или баня), които са античните шпакли, съобщава Gramofona.com.

В момента пред сградата на общината ръководителят на спасителните археологически проучвания от НАИМ-БАН Явор Иванов и екипът му проучват некропол от X I I- X IV в. Засега той е на две нива и се намира на 80 см под асфалта. „Става въпрос за обикновенни погребения-трупополагането е в обикновени гробни ями с черепи на запад. Североизточно от тях разкриваме калдъръмена уличка, която най-вероятно е от началото на миналия век или може би малко по-рано.  Изградена е от малки камъни, помежду си с бял хоросан и изчукани тухли, а западно от тях разкриваме още две погребения. Така че в този участък можем да говорим за некропол от X I I- X IV в. или от Средновековната епоха“, разказа пред Gramofona.com Явор.

Засега не е ясно какъв е полът или възрастта на откритите останки. Трябва да се направят антропологични изследвания и тогава може да се кажат пол, възраст, различни болестни състояния-дали са накуцвали, дали са боледували от нещо. Това обаче ще се случи след като бъдат вдигнати от терена и предадени за антропологичен анализ.

Разкопките на терена пред общината в Созопол се правят от 4-5 дни и ще продължат още няколко. 

Директорът на археологическия музей в града Димитър Недев допълни картината като показа фрагменти от стенописи на светии  от порядъка на X - X I в. По думите му в Средновековието е имало такъв обичай да се изобразяват светци. Това обаче засега са догадки и хипотези, смята Недев. Други вариант, на който той се спира е това да е средновековен гроб, който да е унищожил по-старо гробно съоръжение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА