Last news in Fakti

5 Март, 2014 10:41 7 777 0

Сензационни открития при разкопки в Созопол

  • созопол-
  • траки-
  • елини-
  • погребвали-
  • женили-
  • разкопки

Сензационни и богати са откритията, на които се натъкнаха археолози при проучванията по трасето на водопровода в града

Сензационни открития при разкопки в Созопол - 1
Снимка: Gramofona.com

Сензационни и богати са откритията, на които се натъкнаха археолози при проучванията по трасето на водопровода в Созопол, съобщиха от Gramofona.com.

Водопроводът се изгражда във връзка с европейския проект за Воден цикъл в морския град.
В участъка от улица „Републиканска“, който е дълъг 140 метра, археолозите попаднаха на некропол от V в.пр.Хр.

„Откриха се 30 погребения, като в 27 от тях трупополагането е в ями. Другите 3 са с урни, в които са полагани кремираните кости на човека. Некрополът бе изключително богат- с над 100 съда, с малки, големи амфори, цветни съдове. Също така много бебета бяха погребани вътре”, разказва Явор Иванов, ръководител на спасителните археологически проучвания от НАИМ-БАН.

Най-важното според археолога е това, че там са погребани и елини, и траки. Затова и Явор определи некропола като смесен.

„Жените се омъжвали за траките, траките за елинки с типично сиви тракийски съдове, които откриваме във вътрешността на страната”, обясни Иванов.

По думите му най-интересното, което говори за тракийски характер на погребаните е това, че всички погребения са вкопани в черен пласт, който е от ранножелязната епоха, от тракийската епоха- IX- VII в.пр.Хр.

Екипът на Яворов се натъкна на 4 погребения при разкопки пред общината в Созопол. Сега там археолозите проучват и калдъръмената уличка, която откриха.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА