Last news in Fakti

14 Март, 2014 21:08 6 705 3

Кино актьори, намерили спасение в телевизията

  • актьори-
  • сериали-
  • кино

Сериалите често са спасение за изпаднали в дупка кино величия

Кино актьори, намерили спасение в телевизията - 1
Снимки: Уикипедия

Всеки прохождащ актьор мечтае да се превърне в холивудската звезда и да се снима в световни блокбъстари или класически ленти на силни режисьори, носещи със себе си оскари. Интересното е, че има такива, които успяват да постигнат това, но точно когато достигнат пика на кариерата си, са изложени на последвал срив. Някои актьори успяват да съживят кариерата си, но този път не на голям екран, а в телевизионния ефир.

7. Робърт Дауни Джуниър

Робърт Дауни стартира кариерата си в края на 80-те, основно с роли в нискобюджетни филми. Ролята на Чарли Чаплин в биографичния „Чаплин“ го превърна в световна звезда и секс символ, носейки му и номинация за „оскар“. Славата обаче бе съпроводена от проблеми с наркотици и алкохол. Той бе одумван като злодея на Холивуд, който не спира да се забърква в скандали и разправии. Всичко това доведе до принудителното му влизане в клиника и дори обявяване за отказ от актьорската му кариера. След дълго възстановяване той се завърна през 2000 г.,  включвайки се в актьорския състав на адвокатския сериал „Али Макбийл“. Той участва в един сезон на поредицата, но той бе достатъчен да го превърне в любимец на зрителите. Именно тази инерция му помага да се завърне в голямото кино впоследствие и днес да е един от най-добре платените кино актьори в Холивуд.
 

6. Тим Рот
Британецът получава много похвали за превъплащенията си в английското кино през 80-те. Това му помага да пробие и в Холивуд, където получава роли във филми като „Криминале“, „Глутница кучета“,  „Роб Рой“ и „Гангстерът“. Рот е изключителен актьор успял да си създаде почитатели в целия свят, но подбора му на противоречиви роли, в не винаги успешни филми, постепенно води до залеза на кино кариерата му. Той обаче се завръща чрез телевизията, в хитовия криминален сериал „Излъжи ме“. Силната роля на следовател, специалист по психология впечатлява както зрители, така и критици, като бързо го връща и по пътя към големия екран.


 

5. Майкъл Джей Фокс

Фокс бе най-актуалният комик на големия екран през 80-те години на миналия век. Ролята във фантастичната поредица „Завръщане в бъдещето“ го направи любимец на младата аудитория. Последваха роли в успешни комедии като „Доктор Холивуд“ и „Тайната на моя успех“. Кариерата му претърпява преврат след като през 1991 г. бе диагнозтициран с болестта на Паркинсон. Развитието на болестта започва да пречи на работата му и той се насочва към по-лекия график на работа, който се предвижда от телевизията. През 1996 г. получава роля в политическата комедия „Шеметен град“, която бързо се превръща в рейтингов успех. Фокс бързо се превръща в една от най-популярните тв. звезди в Америка, помагайки на сериала да придобие световна известност. Продукцията му носи още и 4 награди „Еми“ и 2 награди „Златен глобус“.
 

4. Стив  Бушеми
Бушеми безспорно е един изключително талантлив актьор, който за съжаление няма късмета да блести с неотразимата визия, нужна за холивудското кино. Все пак той успя да се затвърди сред звездите на големия екран, макар и да не изпълняваше централни роли във филмите си.  Той се снима в класики като „Глутница кучета“, „Фарго“, „Криминале“, „Армагедон“ и „Въздушен конвой“.  Това, че не е красавец обаче спря достъпа му до големи роли и през новия век в повечето случаи играеше главно с гласа си, озвучавайки анимации. През 2010 г. HBO му даде възможност да оглави каста на криминалния сериал „Престъпна империя“, изпълнявайки ролята на безкруполен престъпен бос. Сериалът спечели милиони почитатели, а Бушеми показа огромния талант, който притежава, най-сетне в главна роля.


3. Джина Дейвис
Бившата манекенка бе най-популярната актриса в края на 80-те и началото на 90-те. Започна кариерата си в хитове като „Тутси“ и „Флеч“, за да достигне апогея си във феминистката драма „Телма и Луиз“. Тя дори печели „Оскар“ за ролята си в „Турист по неволя“. Прави пробив и в романтичните комедии със „Стюарт Литъл“. Провалът на скъпи продукции като „Островът на главорезите“ и „Дълга целувка за лека нощ“ обаче сериозно забавят развитието на нейната кариера в киното, а напредналата й възраст, ограничава избора на силни роли. Заради това и Дейвис се насочва към телевизията. Ситкомът „Шоуто на Джина Дейвис“ излиза през 2001 г. Макар и да привлича верни почитатели, той бива свален от ефир след първия си сезон. В крайна сметка големият удар идва през 2005 г,. с политическата драма „Главнокомандващ“, където играе ролята на президент на САЩ. Ролята й носи „златен глобус“ и признание от критиците.

 

2. Кийфър Съдърланд

Синът на легендата Доналд Съдърланд имаше потенциала да надмине кариерата на баща си в киното. Той имаше както таланта, така и визията, нужни за това. Бързо се превърна в любимия злодей на Холивуд, изпълнявайки отрицателните роли в „Застани до мен“, „Време да убиваш“ и „Доблестни мъже“. Все пак понякога влизаше и в кожата на добрите, в ленти като хитовата уестърн поредица „Млади стрелци“ и „Тримата мускетари“. Една поредица от неуспешни заглавия през 90-те, обаче забиха Съдърланд в периферията на Холивуд. Точно когато бе затънал в най-дълбоката си дупка, през 2001 г. той получи предложения за главната роля в екшън сериала в реално време- „24“. Поредицата се превърна в  глобален хит, а агент Джак Бауър стана най-популярният шпионин след Джейм Бонд. Съдърланд изгради един от най-емблематичните тв. образи, покрай който се превърна в любим актьор на мъжката аудитория по целия свят.

1. Чарли Шийн
Чарли имаше всичко, за осъществяването на голяма кариера. Синът на холивудската легенда Мартин Шийн направи феноменален дебют през 80-те с роля във военната класика „Взвод“. Последваха роли в класическия „Уолстрийт“ и комедийната поредица „Смотаняци“. Шийн посрещна 90-те като най-актуалната кино звезда в света, но след това просто се срина. Последваха скандали с наркотици, връзки с порно актриси, побои и пиянски изцепки. Съответно ангажиментите му намаляват, а успешните роли стават все по-малко. След рехабилитация Чарли има нужда да възроди кариерата си и го прави чрез телевизията, където през 2000 г. получава предложение да замести Майкъл Джей Фокс, в главната роля на политическия ситком „Шеметен град“.  Участието му в последните 2 сезона на сериала е възприето успешно и той загърбва киното за да се отдаде на телевизията. Следва създаването на сериал, изграден изцяло върху образа на Шийн. Чичо Чарли от „Двама мъже и половина“ се превръща в неговия най-култов образ, а сериалът става най-успешният ситком на изминалото десетилетие, превръщайки бившата кино-звезда в най-добре платената телевизионна такава. В един момент Чарли Шийн получава по $ 1 млн. на епизод. Всеки сезон има по около 20 такива, така че ви става ясно, за какво иде реч. Актьорът обаче така и не изневери на себе си и продължи с пиянските изцепки и разправии с порно актриси. Това му коства изхвърлянето от сериала през 2011 г., но веднага след това той получи ангажимент за нов ситком- „Психотерапия“. Всъщност Чарли имаше потенциала да се превърне в кино-звезда от класата на Том Круз и  Брад Пит, но в крайна сметка именно сериалите го превърнаха  в един от най-популярните актьори в днешно време.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The Bear

    1 0 Отговор
    Чарли Шийн е син на Мартин Шийн, нали!? Не мисля че е Майкъл Шийн...
  • 2 Владислав Димитров

    0 0 Отговор
    Алоууу "Култура".... из оня ден почина големият руски актьор Анатолий Кузнецов, известен в България с ролята на Фьодор Сухов от филма "Бялото слънце на пустинята" ! Можеше да уважите братушките и да напишете някой друг ред !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.