12 Април, 2014 20:38 1 606 1

Почина композиторът Борис Карадимчев (обновена)

  • борис карадимчев-
  • композитор

Той е получил инфаркт днес по обяд

На 81-годишна възраст почина композиторът Борис Карадимчев. Той е получил инфаркт днес по обяд, съобщи Българската национална телевизия.

Маестрото е композитор на над 300 популярни песни, както и музиката за над 40 филма.

Освен с множеството известни мелодии, създадени от него, Карадимчев бе познат и като дългогодишен художествен ръководител на хор "Пим-Пам", както и професор в НАТФИЗ.

Роденият в Ямбол композитор завършва консерваторията и три години учи композиция при Панчо Валдигеров. Първите свои пиеси за цигулка написва като студент. Нарича ги "Шест музикални картини".

Сред произведенията му са заглавия като "Бяла тишина", "Робинзон Крузо", "Хора и улици", "Нашият град" и "Циркът" на група Тангра и др.

Композира и музиката за над 40 игрални филма като "Сватбите на Йоан Асен", "Момчето си отива", "Селянинът с колелото", "Матриархат", "Оркестър без име".

Министър-председателят Пламен Орешарски изрази искрените си съболезнования на семейството на големия български композитор Борис Карадимчев, който ни напусна днес. В телеграмата си той пише:

„Тази загуба е много болезнена за всеки един от нас, защото България се прощава с един от най-талантливите и най-обичаните си композитори, в чиито песни и филмови мелодии поколения разпознават живота си, с лъчезарен и позитивен човек, чиято отдаденост на музиката беше пословична, с педагог, който откри дарбата в много деца и им даде шанса да се развиват. След него „Хората и улиците” в „Нашият град” ще бъдат обгърнати в „Бяла тишина”, но вярвам, че творчеството на Борис Карадимчев е направило всички ни поне малко по-добри.

И въпреки че „Момчето си отива”, неговият „Оркестър без име” ще звучи винаги, а децата, чиито талант той откри в “Пим пам“, ще радват с гласа си българските и световните сцени и ще рисуват красиви музикални картини.

Поклон пред светлата му памет!”
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    БОГ ДА ГО ПРОСТИ ВСЕ ИЗВЕСТНИ И ДОБРИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ