13 Май, 2014 15:43 616 0

Изложба "С Италия в сърцето" показва лични вещи на царица Йоана

  • "с италия в сърцето"-
  • изложба-
  • третото българско царство-
  • цар борис ііі-
  • царица йоана

Специално място е отделено и на българския папа Анджело Ронкали - Йоан ХХІІІ, който бе канонизиран за светец

Изложба „С Италия в сърцето“ се открива на 16 май от 18.00 часа в галерията на площад „Княз Александър І“ №1. Тя е посветена на италианското присъствие в страната ни през годините на Третото българско царство. В експозицията са включени лични вещи на княгиня Мария-Луиза и царица Йоана, както и живописни платна на италиански художници от началото на XX в.

Сбирката представя медали и отличия на италианци доброволци, участвали в Сръбско-българската война от 1885 г.  Специално място е отделено на католическата италианска общност в България, на монсеньор Анджело Ронкали, известен като Българския папа (Йоан ХХІІІ, който бе канонизиран за светец преди две седмици – б.ред.) и на монашеската общност на сестрите евхаристинки.

На видeо стенa ще бъдат показани снимки и документи, както и документалният филм „Един завет”, посветен на цар Борис ІІІ.

В изложбата ще има отделен кът, където от ИЕФЕМ - БАН ще събират копия на снимки и документи на наследници на италианци, живели в България в началото на ХХ век.

Организатори на събитието са Институтът за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН и Италианският културен институт в София съвместно с Държавна агенция „Архиви”, фонд “Цар Борис III и царица Йоана” - Дворец Врана, Национален музей на българското изобразително изкуство, Монашеска общност на сестрите евхаристинки.

Експозицията ще може да се види до 16 август.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА