Last news in Fakti

19 Май, 2014 12:27 4 555 0

Последно сбогом с Никола Гюзелев

  • никола гюзелев-
  • софийската опера-
  • поклонение-
  • смърт-
  • оперен певец

Световноизвестният оперен певец бе почетен от стотици хора

Последно сбогом с Никола Гюзелев - 1
Снимки БТА

Опашка от роднини, близки, приятели и почитатели се изви още от 9:30 часа тази сутрин пред сградата на Софийската опера, където тече поклонението пред тленните останки на големият оперен певец Никола Гюзелев.

Опелото започна в 12:00 часа в храм "Св. София" в столицата, а погребението ще се състои от 15:00 часа в Централните софийски гробища.

Залата в операта, където бе положено тялото на именития бас, беше препълнена с венци и цветя, изпратени от всички възможни институции.

„Сбогом, обичаме те, с теб сме винаги“, бе лаконичният надпис на некролога, издаден от името на семейството. Във възпоменанието, подписано от колектива на операта, се споменава, че през 1961 г. той е направил дебют на тази сцена в ролята Тимур в операта „Торондот“. Изброяват се най-големите му роли – Закария в „Набуко“, Рамфис в „Аида“, Колин, Командора и най-вече шедьоврите му като изпълнение като Филип втори в „Дон Карло“ и Борис Годунов . Наричат го пазител на Белкантото.

По време на траурното слово директорът на операта Пламен Карталов каза, че неслучайно мястото за поклонението е избрано там, откъдето е започнал творческият път на оперния певец. Той прочете възхвала от нашата световно известна певица Анна Томова-Синтова, която е споделяла много от моментите на слава на Гюзелев.

"Никола Гюзелев е един от най-великите художници на оперни персонажи. Борис Христов, Николай Гяуров и Никола Гюзелев са трима великани на българската и на световната оперна сцена. И на тримата колоси ще бъдат посветени спектаклите на "Борис Годунов" в края на юни на пл. "Св. Александър Невски" - това е нашата огромна благодарност към тях и нашият поклон", каза директорът на Софийската опера акад. Пламен Карталов.


Сред първите, които се поклониха пред тленните останки на Гюзелев, бяха бившият министър на културата Георги Йорданов, депутатът от БСП Янаки Стоилов, столичният кмет Йорданка Фандъкова, бившият шеф на Националното радио Валери Тодоров и др. За няколко минути след траурното слово на Пламен Карталов пространството около Операта се изпълни със столичани от всички възрастни, дошли да се поклонят пред великия бас.

"Разделяме се с Никола Гюзелев, но голямото му творчество остава за всички нас", посочи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"Прощаваме се с едно от най-заслужилите имена в българската култура. Никола Гюзелев и е мой голям приятел", каза бившият министър на културата Георги Йорданов. Той нарече Гюзелев слънчево дарование и един от най-големите строители на нашата съвременна култура.

Световноизвестният оперен певец Никола Гюзелев ще бъде удостоен посмъртно с най-високото отличие на Министерството на културата - наградата "Златен век" огърлие, за изключителни заслуги и принос в развитието на българската култура. Наградата ще бъде връчена от министъра на културата Петър Стоянович на вдовицата на легендарния български бас Анна-Мария Гюзелева на официална церемония утре от 11:00 часа в зала "Сцена 17" на Министерството на културата.

Никола Гюзелев почина на 16 май 2014 г. сутринта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА