Last news in Fakti

21 Май, 2014 19:26 3 049 1

Стотици изпратиха "младия Карл Маркс" в последния му път

  • венцеслав кисьов-
  • почина-
  • "свети седмочисленици"-
  • петър стоянович-
  • "младостта на карл маркс"-
  • "сълза и смях"

Актьорът Венцеслав Кисьов си отиде на 67 години след неравна битка с рака

Стотици изпратиха "младия Карл Маркс" в последния му път - 1
Венцеслав Кисьов

Стотици хора - близки, колеги, почитатели и студентите на обичания актьор Венцеслав Кисьов от ЮЗУ „Н. Рилски“ - Благоевград, се събраха днес в столичния храм „Свети Седмочисленици“, за да го изпратят в последния му път. Сред тях бяха министърът на културата Петър Стоянович, чиято майка Ани Бакалова дълги години е играла редом с Кисьов на сцената на „Сълза и смях“ и директорът на Театър „София“ Ириней Константинов – негов приятел и колега от същия театър, когато той все още имаше трупа и вадеше незабравими спектакли като „Солунските съзаклятници“, в който младите тогава Венци и Ириней бяха звезди... Неотлъчно до ковчега на артиста беше съпругата му Калина Попова, с която навремето ги събраха ролите на Ромео и Жулиета. И те останаха заедно до последно.

Мек, талантлив, сърдечен човек, за когото проблемите от този свят не успяха да помрачат големия свят на изкуството, каза за него д-р Стоянович. "Хората на изкуството никога не се чувстват достатъчно обгрижени, достатъчно признати. И това е логично, защото са оставили всичко от себе си на сцената. Никога човекът на изкуството не получава онова материално възнаграждение, което му се полага в страна с ограничени ресурси като България. Но аз се възхищавам на тези хора, които независимо от възрастта и болежките успяват да запазят жива връзката си с изкуството", добави той.

"Част от живота си отива, но не си спомням с тъга за Венци - той оставя много жизнени, весели спомени, свързани с много емоции", каза актьорът и директор на Театър "София" Ириней Константинов. "На сцената бяхме заедно в едно от най-хубавите представления - "Солунските съзаклятници" от Георги Данаилов, заедно чакахме на снимките на "Борис І", споделяхме мъката си по неудачите в театъра, радвах се за всяка негова стихосбирка, която излизаше“, върна лентата Константинов, припомняйки, че колегата му е и автор на няколко поетични книги. „Мога да кажа: сбогом, приятелю! Мина едновременно умно и емоционално през живота. Надявам се душата ти да се чувства добре!" - каза Константинов.

"За мен Венци е наистина като баща - той ни научи как се прави театър, и то в трудната тийнейджърска възраст. Научи ни, че хората в театъра са семейство. Днес всички сме тук и това са най-добрите ми приятели“, сподели Йоана Буковска, която е негова възпитаничка от детската студия на „Сълзата“. „Венци не би искал да сме тъжни, макар че е много трудно - той ни учеше, че всеки край е ново начало. Изключителен човек на духа, природен ерудит, изключителен учител - нещо, което е дадено на малко хора“, коментира актрисата.

Повече от 25 години творческият път на Венцеслав Кисьов бе свързан с театър "Сълза и смях". През 2006 г. той стана негов директор, но когато при министър Вежди Рашидов статутът на театъра бе променен в открита сцена към Нардния театър, актьорът бе изтласкан от системата. Той остава в спомените на почитателите с множеството си роли там, както и с участието си в сериала "Младостта на Карл Маркс". От някоко години той се бореше с тежко заболяване. Кисьов почина в понеделник на 67-годишна възраст.

"Не става дума само за мен, оттегли се и част от моето поколение актьори. Ние останахме като на улицата, без трибуна. Това е поколение, което според мен беше смазано, защото не бе в състояние да се "вре". Както казваше големият Николай Бинев: "Великолепно е, че всичко можем, само че нямаме лакти...", сподели преди няколко години големият актьор в едно свое интервю.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 0 Отговор