Last news in Fakti

25 Май, 2014 16:48 1 277 0

Турска драма грабна Златната палма в Кан

  • кан-
  • златната палма-
  • турска драма-
  • нури билге джейлан-
  • филмови награди

Кан раздаде филмовите награди

Турска драма грабна Златната палма в Кан - 1
Снимки: Синхуа/БТА

Турският филм "Зимен сън" спечели голямата награда на 67-мото издание на кинофестивала в Кан. Това е шестото участие на един от най-утвърдените филмови режисьори на Турция Нури Билге Джейлан. 196-минутната лента бе обявен от журито за най-добър филм на официалния конкурс, в който тази година се състезаваха 18 филма.

Филмът „Левиатан" на руския режисьор Андрей Звягинцев получи наградата за най-добър сценарий. Той взе наградата заедно със съсценариста си Олег Негин. "Много се радвам на наградата и съжалявам, че в този момент Олег не е с мен", каза Звягинцев в Кан. Той е допълни, че Негин е много скъп човек за него, тъй като досега двамата са написали три сценария, а още три са готови да влязат в производство.

Наградата за най-добра режисура получи американският творец Бенет Милър заради филма си "Ловецът на лисици“.

Като оригинално и елегантно бе оценено решението на международното жури да раздели специалната си награда между филмите на най-възрастния и най-младия режисьор в конкурса. "Сбогом на езика" на 83 годишната икона на световното кино Жан-Люк Годар и "Мами" на 25-годишния канадец Ксавие Долан се оказаха еднакво предпочетени.

Голямата изненада се оказа предоставянето на втората по значение награда на фестивала "Гран при" на филма "Чудесата", в който младата италианска режисьорка Алис Рорвахер показва природосъобразния, но маргинален живот на многочислено семейство в затънтено селце на Умбрия. Не се сбъднаха прогнозите, че журито ще предпочете талантливата японска режисьорка Наоми Кавасе.

Американката Джулиан Мур бе призната за най-добра актриса за ролята си във филма "Звездни карти" на режисьора Дейвид Кронънбърг. Британският й колега Тимъти Спол получи наградата за най-добър актьор за главната роля във филма "Уилям Търнър" на режисьора Майк Ли.

Малката "Златна палмова клонка" за най-добър късометражен филм бе дадена на филма"Лейди" на колумбийската режисьорка Симона Сото.

Призът "Златна камера" бе присъден на тримата френски режисьори Мари Амашукер, Клер Бюрже и Самуел Теис за филма "Веселящи се момичета". Тази награда се дава на млади режисьори за първия им пълнометражен игрален филм.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА