Last news in Fakti

2 Юни, 2014 17:36 817 0

Разкопките на Перперикон под въпрос заради липса на средства

  • николай овчаров-
  • перперикон-
  • разкопки-
  • средства

Проф. Николай Овчаров призова държавата да разпредели и отпусне средства до дни

Разкопките на Перперикон под въпрос заради липса на средства - 1
Снимка: БТА

Няма яснота какви ще са средствата за планови разкопки на Перперикон, алармира археологът проф. Николай Овчаров и призова държавата да побърза с разпределението на средствата за археологически проучвания и да отпусне 200 000 лева, за да може да бъде завършен един цялостен етап от изследването на древния скален град.

„Тази година изцяло разчитам на държавни средства. Проблемът е, че е по това време вече трябваше да съм на терен и да работя по 15-ия сезон от започването на разкопките на Перперикон“, заяви той.

Ако средствата не бъдат осигурени, на археолозите ще бъде забранено да правят разкопки през следващите 5 години - такива са изискванията за европейските проекти, поясни той и добави, че в продължение на пет правителства, от 2000 г. насам, са получавали някакви средства за работа в скалния град.

„Говорил съм с лидерите на всички основни политически сили, имаме обещания за средствата, но по една или друга причина те се бавят. Затова умолявам правителството това да стане по-бързо, буквално говорим за дни, защото пропускаме целия сезон”, подчерта археологът.

Проф. Овчаров обясни, че има подкрепата на министъра на културата, но все още се чака решение от Министерството на финансите.

Ако парите не бъдат отпуснати спешно, има опасност той и неговият екип да не успеят да завършат разкопките на Акропола на древния град до края на септември, както е предвидено. Според него, разкопките трябва да започнат най-късно на 25 юни, тъй като европейският проект за облагородяването на Перперикон приключва наесен. Според неговите условия обектът трябва да остане непроменен за 5 години напред и ако приключването не се осъществи сега, разкопките ще трябва да бъдат задълго отложени.

Според проф. Овчаров за археологическия сезон в страната общо ще са нужни 3 млн. лева, за да не спира работата и по други важни обекти.

По думите му, Перперикон е в добро състояние благодарение на аварийната реставрация, която се провежда всяка година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА