Last news in Fakti

8 Август, 2014 07:30 14 721 1

4 велики рок групи, спасили се от плена на наркотиците

  • рок-
  • групи

Много музикални звезди угасват преждевременно заради страшната зависимост, други обаче като феникс възкръсват от пепелтат оп

Мечтата на мнозина прохождащи музиканти е да станат големи рок звезди. Над тази мечта обаче винаги тегне и една сянка, най-често под формата на прах или спринцовка. Парите и огромната слава често тласкат рокаджиите към наркотиците, а те нерядко докарват до преждевременен край техния бляскав живот. Джим Морисън, Кърт Кобейн и Джанис Джоплин са само част от рок легендите, намерили смъртта си поради зависимостта от наркотиците. За щастие, има и примери за рок звезди, разтърсили света на музиката, които са намерили начин да се освободят от робството на дрогата. Днес Факти.бг ви представя част от успелите да преборят зависимостта си от наркотиците.

"Аеросмит"

Най-великата американска рок група, чийто път е неизменно белязан от наркотици. Момчетата от Бостън стават звезди в средата на 70-те, точно в разгара на хипи културата. Интересното е, че към дрогата ги тласка собственото им звукозаписно студио, шефовете на което смятат, че наркотиците ще донесат на музикантите нужното вдъхновение, за да създадат брутални хитове.

Това наистина се случва: през 70-те "Аеросмит" са най-слушаната група в САЩ. Наркотиците обаче постепенно ги съсипват. Вокалистът Стивън Тайлър постепенно започва да губи гласа си и постоянно вдига скандали на китариста Джо Пери, който вече е профукал повечето от парите си за дрога. Всичко това води до разцепването на бандата през 1980 г. Пери се оттегля от групата, която през следващите 5 години продължава да пропада.

От големите стадиони "Аеросмит" се връщат да свирят в заврените клубове. На един от концертите Стивън Тайлър припада на сцената и няколко минути лекарите се борят за живота му. Той се докарва дотам, че нито може да спи, нито да яде. В същото време почти всеки член на групата е пред фалит, тъй като е похарчил милионите си за дрога. В крайна сметка Пери се завръща в групата през 1985 г. и тя постепенно възвръща позициите си. Музикантите обаче продължават да се друсат, а поведението на фронтмена става опасно за самия него.

Първи Джо Пери решава да се изчисти, след като разбира, че жена му чака дете. Мениджърът на групата убеждава Брад Уилфорд, Том Хамилтън и Джоуи Крамър, че също имат нужда от лечение. Само Стивън Тайлър се дърпа. В крайна сметка те го привикват на среща в офиса на своята мениджърска компания, продължила  близо 11 часа, след което той директно се качва на самолета за рехабилитационната клиника. След няколкомесечно лечение музикантите от "Аеросмит" се връщат на сцената и постигат върхове, за които не са и мечтали. Тайлър на няколко пъти пак посяга към наркотиците, но винаги успява да усети опасността и да се подложи на рехабилитация. В крайна сметка днес всеки един от музикантите е минал 60-те и продължава да свири.

"Гънс ен Роузес"

Много хора определят „Гънс ен Роузес“ като най-великата рок банда в света, която, съчетавайки пънк с метъл, постига звучене, недостижимо и до днес. „Гънс“ са кралете на метъла през 80-те и началото на 90-те, те реализират рекордни продажби на албуми и свирят на най-големите стадиони по света. Дрогата обаче разяжда бандата още в началото на нейното съществуване. Китаристът Слаш и барабанистът Стивън Адлър са толкова затънали в своята зависимост, че не могат да станат от леглото без да си изшмъркат дозата. Заедно с Дъф Маккагън и  Изи Страдлин те шмъркат всичко по пътя си, а когато не шмъркат, пият като невидели. Изключително трудно е човек да види Слаш, без той да носи в едната си ръка бутилка с уиски, а в джоба - малка дозичка.

Любопитното е, че въпреки лошата си репутация, вокалистът Аксел Роуз е единственият, който никога не попада в плен на дрогата. Той не отрича, че понякога се друса и напива, но никога не достига дотам, че да се пристрасти. Така той поема контрола над бандата и постепенно започва да изритва всеки от членовете, които прекаляват. Първият изхвърчал е Стивън Адлър, който вече е толкова зависим, че има умствени затруднение и физически недъзи. Самият Адлър си признава, че е бил на косъм от смъртта, но изгонването от групата му подействало като шок и той преминал през тежка рехабилитация, която го отървала от зависимостта.

Изи Страдлин напуска „Гънс ен Роузес“ доброволно, тъй като се готви за сватба и чака първо дете. През цялото време той се опитва да стои далеч от своите колеги, за да ограничи зависимостта си. В крайна сметка решава, че единственият начин да се спаси от наркотиците е да напусне групата. Той се отказва от славата, но спасява семейството си.

Аксел Роуз има непрестанни конфликти със Слаш: бесен му е заради пристрастеността му към алкохола и наркотиците. Една нощ Слаш припада в асансьора и по спешност бива откаран в болница, където медиците го обявяват за мъртъв. Той оживява като по чудо, но продължава с изпълненията си. В крайна сметка Аксел го изгонва от групата през 1994 г., а той бива последван от Дъф Маккагън, заедно с когото минават рехабилитационно лечение. Днес единственият оригинален член на „Гънс ен Роузес“ е Аксел Роуз, а групата никога не достига старата си слава. Все пак обаче всички основатели на групата успяват да се изчистят от зависимостта си и поне са живи и относително здрави. Дори продължават да свирят, макар и в различни проекти.

"Мотли Крю"

Няма наркотик, който бащите на глем метъла да не са вкарвали в носовете и вените си. През 80-те години те са в пика на своята слава и живеят на умопомрачителна скорост. Безразборен секс, реки от алкохол и безкрайни магистрали от бял прах. Те записват много силни албуми между 1983 и 1987 г., но така и не успяват да организират продължително турне, тъй като винаги някой от тях е или брутално пиян, или немислимо дрогиран. В крайна сметка предприемат турне през 1988 г. Тогава, преди един от концертите в Лондон, басистът на групата Ники Сикс се отбива при английските си дилъри, пред които поема невероятно количество кокаин. Той на мига изпада в безсъзнание, а дилърите го захвърлят в една кофа за боклук. Намерен е от медицински екип, който го обявява за мъртъв, но като по чудо Сикс оцелява, а първата му работа, след като излиза от кома, е да си поиска сутрешната доза.

Положението с останалите не е по-различно. В началото на кариерата си Винс Нийл в нетрезво състояние причинява катастрофа, в която загива най-добрият му приятел. Мик Марс пък си навлича различни заболявания, а Томи Лий рядко може да бъде засечен в адекватно състояние. През 1989 г. те преминават през рехабилитация и успяват да се изчистят. С времето обаче популярността им намалява и проблемите се завръщат, а групата се разпада. Алкохолът разбива брака на Томи Лий с Памела Андерсън и брака на Ники Сикс с манекенката Бранди Бранд. Но в крайна сметка всеки един от членовете на групата се отървава от зависимостите си и през новия век се събират отново.

„Блек Сабат“

Пионерите на метъл музиката като цяло. През 70-те те разтърсват света с тежкия си саунд, а Ози Озбърн и Томи Айоми се превръщат в музикални легенди. Проблемът е, че със славата в хипи годините идват и наркотиците. Повечето от членовете на групата прекаляват с алкохола и дрогата, а поведението им излиза извън релси, особено това на Озбърн.

Ози напуска групата през 1979 г. и започва самостоятелна кариера. Наркотиците и алкохола обаче продължават да го преследват, а той изпада в непрестанни скандали с жена си Шарън. Въпреки комерсиалния си успех Ози ту пропада, ту се съвзема, преминавайки през няколко рехабилитационни лечения. В крайна сметка и той намира покой и през 2011 г. се събира със старите членове на групата за няколко съвместни турнета и албум. През миналата година стана ясно, че Ози отново се е поддал на наркотиците заради депресия, но по-късно обяви, че отново се е отървал от зависимостта.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СамоСелянитеКаратБМВ МустангаЕномерЕдно

    0 1 Отговор
    "I know, it's only rock'n roll, but I like it"