Last news in Fakti

12 Септември, 2014 08:00 13 796 8

10-те най-добри екшъни на 80-те

  • екшъни-
  • 80-те-
  • кино

Някога екшъните бяха черешката на тортата в киното

Класическият екшън е един от все по-залязващите жанрове в днешното кино. Днес зрителите предпочитат да се кефят на фантастични епопеи, представляващи пиршество на специалните ефекти, пред филмите, преливащи от тестостерон и гилзи.  Това обаче не беше така през 80-те, когато екшъните доминираха световното кино. Тогава Арнолд Шаврценегер и Силвестър Сталоун шестваха по екраните, избивайки лошите в реки от кръв. За това и днес ви представяме най-добрите екшън филми от 80-те години на миналия век.

Рамбо

Лентата за коравия войник от Виетнам, неможещ да си намери място в американското общество, беше любима на всички мъже от 80-те. Джон Рамбо беше асоциален неудачник, борещ се за правото на нормален живот. Когато обществото му го отказва обаче, той решава да отмъсти на самото общество. Този филм е апогея на славата на Силвестър Сталоун. И ако в първия филм главния герой убива само един човек, то в продълженията той разстрелва цели острови с терористи или съветски войници. Рамбо е любимият антигерой на цели поколения и беше истинска поп сензация през 80-те.

Терминатор

В началото филмът е бил третиран като треторазрядна фантастика, която трябва да задоволи въображението на подрастващите. Всъщност дори самият Арнолд Шварценегер се е навил да играе в него, просто защото е нямал други предложения, мислейки че сценарият е грандиозна боза. Филмът обаче се превръща в истинска класика. Историята за робота-убиец, облечен в рокерски дрехи и дошъл от бъдещето, за да трепе хора, направо обзе света. Първата част изпъкваше с нестандартни за онова време специални ефекти, а Арнолд даде началото на култовата си кариера на наблъскан с тестостерон супер герой.

Командо

Това е еманацията на всеки екшън филм. Терористи отвличат дъщерята на бивш командос от спец частите. На него не му остава нищо друго, освен да се натовари с цял арсенал от гранатомети и автомати и да потопи цял остров в реки от кръв на главорези. През цялото време Арнолд Шварценегер се разхожда полугол и нарамил някоя картечница, показвайки как трябва да се снима екшън всъщност.

Кобра

Марион Кобрети е супер полицай. Той не си губи времето да говори с лошите, той първо стреля и после пита. Това беше класическата приказка за смелия полицай, който спасява манекенката в беда, която е преследвана от озверял рокерски картел. От една страна имахме мускулите и патлаците на Силвестър Сталоун, а от друга бедрата на Бриджит Нийлсен. Само тези няколко неща гарантираха огромния успех на лентата.

Бягащият мъж

Това е филмът, благодарение на който днес гледаме „Игрите на глада“. Арнолд Шварценегер е в ролята на избягал от затвора командос, който става част от телевизионно шоу, в което осъдени престъпници са преследвани и избивани от специално обучени убийци. Така Арни бягаше сред специални арени,  избивайки различни убийци, въоръжени със свръх модерни оръжия. Една много нестандартна екшън-фантастика, която може да е забавна за гледане и днес.

Хищникът

Още една класика с австрийският бодибилдър. Този човек определено е знаел в какво да се снима. Във филма той е командос, тръгнал по следите на група партизани в джунглите на Централна Америка. Изведнъж се оказва, че той и отрядът му са цел на нещо много по-опасно от обикновени партизани. Свръхинтелигентен и въоръжен извънземен преследва и избива военните един по един. Този филм ни предлага литри от кръв и тонове от човешки органи, докато все пак не видим края на извънземния.

Умирай трудно

Истинска кино класика. Едва ли има човек, който да не се кефи на Джон Маклейн, изигран прекрасно от Брус Уилис. Циничен, арогантен, вечно прецакан и винаги готов да рита задници. Това е Джон Маклейн. А какво би станало ако най-бруталното ченге в света попадне невъоръжено в небостъргач, окупиран от терористи? Става голямо кърваво меле, завършило с окървавен и пребит герой, триумфиращ над телата на терористите. Типичен екшън, в който героят е стрелян, бит, хвърлян от покриви, но винаги оцеляващ.

Смъртоносно оръжие

Историите за двойка ченгета, бореща се срещу престъпността са добре познати на всички почитатели на киното. Те обаче никога не са били толкова добре представени, колкото в „Смъртоносно оръжие“. Лудият Мартин Ригс, който живее, за да пребива и разстрелва гангстери, се обединява със семейния и изключително уравновесен Роджър Мърто, за да прецака плановете на един наркокартел. Това е един от най-динамичните и забавни екшъни, които някога са били правени. Мел Гибсън и Дани Глоувър направиха едно култово партньорство, изстреляло ги до върха на киното.

Танго и Кеш

Силвестър Сталоун се събира с Кърт Ръсел и настава истинска анархия. Двете най-добри ченгета в Ел Ей, които между другото не могат да се гледат, биват накиснати в престъпление, което не са извършили от мафията и единственото, което им остава е да обединят сили и да си го върнат тъпкано на лошите. Филмът представлява смес между бутафорно насилие и мъжкарски хумор, предлагаща първокласно мъжко забавление.


Ченгето от Бевърли Хилс

Това е филмът, който направи от Еди Мърфи супер звезда. Историята на чернокожото, цапнато в устата ченге от Детройт, което трябва да се обедини с добре костюмирани бели полицаи от Бевърли Хилс, в опит да разбие наркокартел. Филмът е непрестанна поредица от престрелки и яки лафове, правейки го едно от най-забавните и култови заглавия на всички времена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цветомир Попов

    14 0 Отговор
    Екшъни те не са това което бяха...!!!
  • 2 Арес

    12 0 Отговор
    Това са филмите променили киното
  • 3 Shmeker

    9 0 Отговор
    В днешно време повечето са скучни. Лично аз харесвах още няколко с Жан-Клод Ван Дам - Леон, Кървав спорт, Двоен удар.

    Колкото до това дали са променили киното или не - спорно е. Повечето нямат никаква стойност, защото не са изкуство. Единствено забавлението (!), ако може да се нарекат забавни, и поддържането на някакъв интерес у някои зрители са ги направили култови. Да не забравяме и специалните ефекти, които в повечето случаи са пресилени.

    Та от всичките тия екшъни в статията "Смъртоносно оръжие" и "Ченгето от Бевърли хилс" трябва да отпаднат защото са комедийни.

    Може би Рамбо1 наистина е най-стойностен от всичките, защото показва реални проблеми, няма пресилени сцени и е доста реалистично замислен и направен с добър сценарий. Останалите рамбо филми са вече голямо оливане.
  • 4 Рашко Ломския

    1 5 Отговор
    Чак най-добрите! Да страхотни екшъни са, но нещо са поумешени категориите а от там и класацията не е много точна. Терминатора и бягащия мъж не са чист екшън а екшън-фантастика и до тях трябваше да стоят мегахитове като Матрицата и Междузвездните войни.
  • 5 Хазарта

    2 5 Отговор
    Екшъните мьи са много по-добри от екшъните вьи.
  • 6 МИРО

    1 1 Отговор
    Дани Глоувър
  • 7 Хрисофор Карамфилов

    4 0 Отговор
    Като тинеѝджър,и аз се кефех на тези филми. Командо,Рамбо,като поотраснах и започнах и аз да стрелям,и преди казармата,в казармата,а и след това,разбираш каква разюздена фантазия са повечето филми.Разбрах,че можеш с малко тренировка да улучиш летяща цел със 160км с размерите на носна кърпичка .Разбрах че човек ударен с Калашник в рамото изпада моментално в шок,и не прави след това чудеса от храброст. Е как тогава нашият герои,се движи под дъжд от куршуми,стреляѝки го от 30-40м и никои не го улучва.Моят дядо беше на фронта,и като пуснехме такъв филм,излизаше от стаята с думите,какво да гледам,тука едните стрелят с куршуми,а другите стрелят със страгали.Добър и реалистичен филм беше,Спасяването на редник Раян,особено в началото,показващ десанта в Нормандия.
  • 8 Хахо

    0 0 Отговор
    Бягащия Мъж няма нищо общо с книгата .