21 Ноември, 2014 10:14 759 2

Атанасова: Мнозинството ще подкрепи здравната реформа

  • десислава атанасова-
  • мнозинството-
  • подкрепи-
  • здравната-
  • реформа

Според нея институциите са действали адекватно при първия случай у нас със съмнение за ебола, което ще помогне при бъдещи подобни кризи

Мнозинството ще подкрепи със законодателни промени предложенията на здравния министър д-р Петър Москов за реформи в сектора, каза в БНР депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Според нея институциите са действали адекватно при първия случай у нас със съмнение за ебола. По думите й това ще помогне при бъдещи подобни кризи.

Десислава Атанасова коментира и работата по Правилника за дейността на Народното събрание. Тя уточни, че голяма част от текстовете в него са консенсусни.

Според една от промените вече няма да се налага наличието на кворум за провеждането на парламентарния контрол. За опасността в залата да останат само министъра и задаващият въпроса към него депутат, Десислава Атанасова коментира:

„Не става въпрос за това да освободим народните представители да посещават петъчния ден, в който традиционно се провежда парламентарен контрол. Още през 2007-ма има една поправка на Конституцията и тя е с вносители от настоящата опозиция – БСП и ДПС. Тя касае времето, по което се правят разискванията по различни проекти. Тази поправка не важи за времето, когато се приемат актове, решения или се гласуват законопроекти на Народното събрание. Факт е, че в петъчния ден на контрол, в пленарна зала има по-малко народни представители. Затова считаме, че не е редно да се смята кворума в този момент. Това е отговорност на всеки един от нас.“

Депутатът от ГЕРБ каза, че вече е гласуват и текстът за създаването на парламентарна телевизия. Атанасова уточни, че това ще е необходим сериозен финансов ресурс.

„Опитваме се да създаваме повече възможности за публичност на работата на Народното събрание. Част от текстовете, които сме предложили, са именно в тази посока. Те са по отношение на това, например да се създаде публичен регистър за дисциплинарните мерки по отношение на народни представители. Така всеки гражданин ще може да види дали представляващия неговия избирателен район е дисциплиниран в пленарна зала, включително и да наблюдава дали присъства на петъчния парламентарен контрол“, обясни Десислава Атанасова.

Тя каза още, че в Правилника на Народното събрание ще има и текст, според който всеки законопроект трябва да има финансова обосновка и съответствие с въздействието с гражданите, както и съответствие с европейското право. За това настояха и от неправителствения сектор.

Атанасова отхвърли обвиненията, че ГЕРБ ще доминира в бъдещите парламентарни комисии:

Не считам, че това, че мнозинството излъчва част от председателите на комисиите е овладяване на важните комисии. Те се формират от всички народни представители от всички групи.
Тя не отговори категорично дали ще оглави здравната комисия в Народното събрание.

Относно критиките към ГЕРБ, че за да опазят подкрепата на Патриотичния фронт, ще им бъде дадено ръководството на подкомисия за наблюдение дейността на ДКЕВР, Десислава Атанасова заяви:

Тази комисия ще е за наблюдение на дейността на ДКЕВР, никой не говори за контрол. Един независим орган не може да бъде контролиран от която и да било политическа власт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост123

    0 0 Отговор
    Kakва реформа,ма!
  • 2 марко камилов

    0 0 Отговор
    Как гледа като тъпа,милата.