Last news in Fakti

9 Декември, 2014 12:30 1 366 0

Спор в парламента за бюджета на НЗОК през 2015 г. - Обновена

  • нзок-
  • бюджет-
  • пари-
  • здраве

В спор прерасна разглеждането на първо четене на бюджета на НЗОК в пленарна зала.

Бюджетът на НЗОК за следващата година беше приет на първо четене от парламента с гласовете на 121 депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ, и АБВ. 66 народни представители от ДПС, БСП, БДЦ и „Атака“ не подкрепиха финансовия план на Здравната каса.

През 2015 година НЗОК ще разполага с 3 075 534 000 лева, което е с 80 млн. лева по-малко от първоначално одобрения от Надзорния й съвет разчет.

Освен това има критики, че приходната част е надценена и в средата на следващата година отново ще се наложи актуализация на бюджета на касата.

С отказа на реформи от средата на 2015 година ще бъдем свидетели на поредната актуализация на НЗОК. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от „БСП-Лява България” Емил Райнов. Той все пак поздрави Москов, че е запазил потребителската такса на пенсионерите на 1 лев.

„Това е бюджет на статуквото. Параметрите означават отказ от реформи. Бюджетът е рестриктивен, заради липса на ясна среда за преодоляване на проблемите”, посочи Райнов.

По отношение на разходната част той подчерта, че не са взети мерки при разпределянето на средствата за болничната помощ, както и за преодоляване задлъжнялостта на болниците.

В предложения проект възможността за нови лечебни заведения, по договор с касата, е максимално ограничена, обеща от своя страна здравният министър д-р Петър Москов.

Здравният министър обясни, че след разговори с Български лекарски съюз и НЗОК, ще работят за отмяна на някои от дейностите по наредба 40 (бел. ред.касае основният пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК).

По думите му, има дейности, които в момента са задължения на болниците, а целта е да бъдат извадени в доболничната помощ.

„Едно от предложенията, които МС ще внесе, е предложение на Фармацевтичния съюз и нови аптеки да бъдат откривани по места където няма налична такава”, обясни той.

По отношение на лекарствената политика Москов подчерта, че МЗ е в изключително напреднала процедура по подписване на рамково споразумение с фармацевтичната индустрия, която да касае какво ще бъде финансирано, в какви обеми за години напред.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА