11 Декември, 2014 07:27 4 372 0

5 умни начина да прекарате свободното време

  • съвети-
  • свободно време

След кратка почивка ще бъдете готови да продължите своята активна и продуктивна работа в екип в добро настроение

Този зает свят те кара да тичаш като хамстер в колело. Всички човешки същества са същества на навиците. Те могат лесно да свикнат с голям стрес и да се справят с изключително забързаното ежедневие. Във всеки случай, сме сигурни, че дори и най-заетият човек има малко свободно време през деня. То може да бъде почивка по време на работа или по пътя към дома.

Представяли ли сте си някога колко полезни неща и задачи бихте могли да направите ако сте използвали времето си правилно? Може би сте най-продуктивният, но същевременно нещастен човек. Това често се случва с патологичните работохолици, които не могат нито да вдишат от въздуха на свободата и релаксация, нито да направят нещо по време на свободното си време, но въпреки това винаги копнеят да направят нещо. Сигурни сме, че тези хора не са болни; те просто имат навика да работят като мравки. Хората, които вършат различни задачи 24 часа на ден имат по-големи шансове за постигане на желаните резултати и да "скочат по-напред" от останалите. За съжаление обаче има и много хора, които не са готови да жертват свободното си време в името на ускорено развитие и успех. Мързелът често разрушава нашите планове и внезапни пориви да се заемем с нещо полезно.

Тук са 5 интелигентни начини да прекарате свободното си време.

1. Не правете нищо

Звучи странно нали? Това всъщност е мотото в живота на много мързеливи хора. Но защо ги наричаме ленивци? Всеки човек е свободен да реши какво да прави и управлява свободното си време. Много от нас се опитват усърдно, но  често правят безсмислени неща. Хората не си дават сметка, че прекомерната натовареност краде от щастието и здравето им. Човешкото тяло се нуждае от време да възстанови енергията си след физически и умствени дейности. То не може да работи пълноценно през цялото време.

Оставете се да се насладите на усещането за обща психическа релаксация и не мислете за нищо. Опитвали ли сте някога да не мислите за нищо? Състоянието на пълна липса на мисли има прекрасен лечебен ефект върху умственото и физическото благосъстояние. Не се опитвайте да работите върху себе си през цялото време и си дайте шанс да забравите за неуспехите, притесненията, нещата, които ви тревожат и се насладете на реалността. Ако угризенията на съвестта никога не ви оставят на мира, трябва да се опитате да го давате по-леко. Нормално е да не правите нищо, когато имате свободно време през деня.

2. Медитирайте

Не е необходимо да се създаде уютна и спокойна атмосфера за ежедневна медитация. Дори мини-медитация през деня може да бъде от голяма полза. Можете да медитирате почти навсякъде, защото главата ви е всичко, което ви трябва. Не медитира по време на шофиране разбира се, тъй като съзнанието ви трябва да бъде напълно концентриран върху процеса на управление на автомобила. Ако сте пътник, тогава имате прекрасна възможност да избягате от реалността с помощта на вашето въображение.

Кратката почивка е чудесно време да се концентрирате върху дишането и да фокусирате погледа си върху нещо чудно и очарователно. Почувствайте топлината в тялото си и си представете как кислородът, който дишате възстановява всяка клетка и помага на правилното функциониране на мускулите и нервната системи. Медитацията е насочена върху процеса на психическо и физическо възстановяване. Плюс това, той стимулира чувството за благополучие.

3. Слушайте музика

Музиката е най-добрият начин да минава времето и да изпитате приятни емоции. Днес технологиите са толкова развити, че можете да слушате музика навсякъде и по всякакъв начин. Ако сте фен на музиката, то слушането на любимата ви музика е добра идея, за да се отпуснете. Музиката може да вдъхнови и мотивира хората да бъдат по-продуктивни и да мислят позитивно.

Това не е просто набор от звуци. Всяка песен или мелодия носи сигурен знак, опит и информация. Опитайте се да слушате положителна и ободряваща музика. Доказано е, че лека класическа музика може да има голямо лечебен ефект върху човешкия ум и тяло. Освен това сякаш времето лети по-бързо от обикновено, когато слушате хубава музика. Песните могат да поглъщат емоциите на хората и да подобряват настроението.

4. Прочетете добра книга

Четенето винаги е бил най-умният начин за прекарване на свободното време. Човешката глава е като театър, пълен с множество мисли и образи. С помощта на книгата можете да се потопите в света, което е описан в нея. Можете да усетите атмосферата на епохата, както и да усетите емоциите на героите. Освен това, четенето е любима дейност на психически богатите и  интелигентни хора. Ако все още мислите, че четенето е един старомоден начин за самостоятелно развитие, тогава вие сте в сериозна грешка. Дори в днешно време много млади и модерни хора предпочитат да четат пред други дейности. Може би ви е страх, че ще трябва да носите тежки книги с вас постоянно? Това не е проблем вече! Със сигурност телефонът ви поддържа различни приложения, които ви позволяват да изтеглите безплатни книги, списания и истории. Електронните книги са друго супер устройство, което ще ви помогне винаги да имате под ръка някоя хубава книга.

5. Упражнявайте се

Направете няколко упражнения всеки път, когато има свободна минута. Това ще бъде най-добрият подарък за вашето тяло. Сигурни сме, че сте много зает, но това е от решаващо значение за вашето здраве. Не те нужно да тичате в парка всеки ден. Може да се задоволите с прости физически упражнения. Има толкова много и най-различни видове гимнастика. Един ден може да отделите време за респираторни гимнастика, друг ден - обърнете внимание на упражнения за очите, особено ако работите в офис и работете с компютър всеки ден. Трябва да знаете, че физическите упражнения увеличават притока на кръв във вашите мускули и органи. Дори и пет минути упражнение ще ви накарат да се почувствате по-добре.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА