Last news in Fakti

30 Декември, 2014 10:30 1 409 0

Електронни болнични листове от 1 януари

  • болничен лист-
  • лекари-
  • нова система-
  • електронен лист-
  • нои

Повече от половината общопрактикуващи лекари вече имат готовност да преминат към електронния болничен лист

От първи януари 2015-та влизат в сила електронните болнични листове. От Националния осигурителен институт са готови със специализирания софтуер, по който личните лекари директно ще им изпращат документите. Очакванията са по този начин да се намалят сроковете за изплащане на болничните, съобщава БНТ.

Повече от половината общопрактикуващи лекари вече имат готовност да преминат към електронния болничен лист.

Д-р Виктор Рановски, член на Управителния съвет на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, е един от първите, които получават така нарeчения уникален номер, който дава достъп до системата. По думите му с електронния болничен ще се допускат по-малко грешки заради които се забавят изплащанията.

"При изписване на болничния лист информацията за този болничен лист по електронен път ще постъпва веднага, в момента на издаването му, което би трябвало да улесни обработката", обясни д-р Рановски.

От НОИ обаче са категорични, че за момента електронния болничен няма да съкрати сроковете за изплащане на обезщетенията. Това може да се случи най-рано през 2016 г., когато електронно ще се подават и документите, които работодателите изготвят към болничния.

За лекарите, които биха изпитали затруднения заради липса на интернет или пък уникален номер, от НОИ предвиждат шест месечен преходен период.

За преходния период е предвидено освен на хартия и на електронен носител да се представят данните от болничните листове и то в 14 дневен срок.

Въпреки електронните болнични листове, пациентите ще трябва да предоставят хартиено копие на работодателя си и догодина, това изискване ще отпадне през 2016 г., когато всички документи ще бъдат в електронен вариант. От своя страна работодателите са длъжни да съхраняват документите в срок от три години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА