Last news in Fakti

13 Февруари, 2015 13:38 3 771 10

Доказаха туларемия при ромите, яли пържен лебед

  • туларемия-
  • ромите-
  • пържен лебед-
  • бургас

За първи път от десетилетия в Бургаско се появи туларемия.

Бактериалната инфекция е била доказана категорично при ромите от кв. Долно Езерово, които през януари откриха мъртъв лебед и го изядоха, съобщиха от Gramofona.com. Седмица след това 37-годишният Андрей и 16-годишният му син Иван се озоваха в болница с тежко възпаление на лимфните възли.

Тогава имаше съмнение, че двамата може да са се заразили с птичи грип, но това беше опровергано веднага. Първите резултати, направени на Андрей и Иван са отхвърлили вероятността за туларемия, но заразата е била потвърдена при повторния анализ в Националната лаборатория в София.

„Болестта е изключително рядка и за това лекарите нямат навика да мислят за нея. За щастие тя има типични симптоми и при правилно антибиотично лечение, изходът е благоприятен”, коментира за Gramofona.com началникът на Районната здравна инспекция д-р Георги Паздеров.

В момента се очакват указанията от Националния център по заразни и паразитни болести. Ще бъдат дадени предписания както на личните лекари, така и на хората, отглеждащи животни. Стопаните ще трябва да дезинфикцират и дератизират помещенията, в които отглеждат добитъка си.

Карантина или други рестриктивни мерки обаче не се налагат. Туларемията е заболяване, което се предава от заразено животно на човек. Много е малък шансът това да стане при ядене на заразено месо, защото топлинната обработка убива паразита.

Болестта не може да се предаде и от човек на човек. Първите носители на туларемия в Бургаско вече са изписани от болница. Бащата и синът вече са добре, терапията с антибиотик им е повлияла и не се налага лечението им да продължава в болнични условия.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    3 0 Отговор
    Изяли лебед???Ужас!!!Не заслужават лечение тези първични твари!!!Не заслужават!!!!
  • 2 jwal

    0 0 Отговор
    Яли труп на лебед....суров? Лешояди.... но гладът е най-силен .
  • 3 гост

    3 0 Отговор
    Тия цигани дето ги толерират толкова управниците дърпат България и работещите българи с космическа скорост назад! След някоя година хиени ще почнат и хора да ядат, ограничете раждаемостта им или ги пратете в Индия, където е родината им, нямаме сили вече да ги хрантутим тези!
  • 4 1234

    2 0 Отговор
    Утре да си направят наденици от жирафа от зоологическата градина,и да си ги опържат и тях.Не е от глад толкова колкото да не изтърват авантата.
  • 5 Vasik Atanasova

    2 0 Отговор
    ВЪПРЕКИ ЧЕ СА ЦИГАНИ
    ТУК В ТОЗИ СЛУЧАЙ ГИ СЪЖАЛИХ
    ОТ ГЛАД СА ГО НАПРАВИЛИ

    Коментиран от #6

  • 6 НЕ СМЕ ДЛЪЖНИ

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Vasik Atanasova":

    ПОМИСЛИ!!! ТИ И ВСИЧКИ НИЕ ИМ ПЛАЩАМЕ ТОКА И ДЕТСКИТЕ НАДБАВКИ НА ПО 8–ТЕ ИМ ДЕЦА!!! ОСВЕН ТОВА НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ И ТОРМОЗЯТ ХОРАТА ПО СЕЛАТА!!! ХАРЕСВА ЛИ ТИ???

    Коментиран от #7

  • 7 Vasik Atanasova

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "НЕ СМЕ ДЛЪЖНИ":

    И ТИ СИ ПРАВ
    ТОВА Е ФАКТ
    НО АЗ ГОВОРЯ ЗА ГЛАДА ВСЕ ПАК СМЕ ХОРА
    НЕ МОГА ДА СЕ РАДВАМ НА ТОВА
    ПРЕЗ 90 ТА ГОД СЪМ ЛЕЖАЛ З ДНИ В ГАРНИЗОНИЯ АРЕСТ НА БУРГАС
    БЕЗ ДА ЯМ НИЩО ЗНАМ КАКВО Е ГЛАД И КАК СЕ ЗАСПИВА ГЛАДЕН
  • 8 Гост

    0 0 Отговор
    ИНТЕГРИРАЙТЕ ГИ ДЕ!
  • 9 аз

    0 0 Отговор
    Ма той е умрял ма!!!

    А само не мога да разбера кога са допускали жени в казармата а Васик Атанасова-или тогава си била още мъж?
  • 10 аз

    0 0 Отговор
    Дай Боже повече умрели лебеди покрай циганите