Last news in Fakti

2 Март, 2015 13:54 1 084 0

Изложба на мартенички в Одрин

  • мартеници-
  • одрин-
  • баба марта

Разнообразието и майсторската изработка на мартениците очароваха одринската публика

Изложба „Мартеницата-български символ на радостта и надеждата” беше открита в Одрин, в църквата „Св.Св. Константин и Елена”. Повод за събитието  е уникалният български първомартенски празник Баба Марта. Организатор е Историческият музей в Свиленград със съдействието на доброволеца към църквата Христо Христов.

Над 150 различни мартеници и мартенски сувенири са представени в православния храм. Част от тях са изработени от възпитаници на свиленградските училища „ОУ „Иван Вазов” и НЧ „Христо Попмарков”, които участваха в конкурс към музея. Други са предоставени от жените от Клуб на пенсионера „Ал. Кипров”1.

Изложени са мартеници, характерни за стародавните ни традиции от  бяло-червени усукани  вълнени и памучни конци, допълнени с мъниста или пендари, фигурките на Пижо и Пенда,  пискюлите за домашните животни, изплетени на една кука вързалки за ръка, плетени изображения на цветя, животни и птици и други. Наред с това са представени и модели с иновативни форми и материали като компютърни мишки, оцветени в бяло и червено, бутилки, обвити с наплетени народни носии, дръвчета от сурови клонки , обвити със зелени, бели и червени конци и други.

За значението и символиката на мартеницата разказа директорът на музея Елена Митева. Само в България  съществува обичаят на първи март хората да се кичат с мартеница като амулет за здраве и защита. Белият цвят символизира мъжкото начало, силата, радостта, чистотата, а червеният е символ на женското начало, знак на кръвта, на зачеването и раждането, на здравето. Тя изтъкна, че опознаването на традициите и обичаите между народите е път към разбирателство и мир и е част от съвременния мултикултурен начин на живот.

Разнообразието и майсторската изработка на мартениците очароваха одринската публика. Откриването премина при голям интерес от страна на местните медии. На всички присъстващи бяха завързани мартенички.

Изложбата разгледаха и генералният ни консул в  Одрин  Любомир Попов и съпругата му.
Мартениците  ще останат в храма „Св.Св.Константин и Елена” до първа пролет, а след това ще бъдат изложени в музея в Свиленград.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА