Last news in Fakti

13 Март, 2015 15:08 1 347 2

Болниците със 148 млн. лв. просрочени дългове

  • петър москов-
  • болниците-
  • просрочени-
  • дългове

При нарушение на финансовата дисциплина директорите на болниците с принципал МЗ ще бъдат санкционирани и отстранявани, заяви Москов

Болниците със 148 млн. лв. просрочени дългове - 1
Снимка: БТА

Просрочените задължения на държавни и общински болници са близо 148 млн. лв. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов по времето на петъчния парламентарен контрол в отговор на депутатски въпрос за болниците с най-високи дългове.

По думите му при нарушение на финансовата дисциплина директорите на болниците с принципал Министерство на здравеопазването ще бъдат санкционирани и отстранявани.

„Подготвени са анекси към договорите за управление на всеки един от директорите на болниците. От тук нататък възможността ръководството на болницата да поема някакъв тип задължения, несъобразени с възможността те по текуща линия да бъдат изплащани, ще бъде квази невъзможна и това ще бъде санкционирано моментално, независимо как опозицията приема тази санкция“, заяви той.

„Ако някой от директорите на болниците излезе от финансовата дисциплина, той ще бъде сменен моментално“, категоричен бе Москов.

Просрочените задължения на болниците са общо 147 млн. лв., като дълговете на държавните болници са за 119 млн. лв., а на общинските – за 20 млн. лева, каза здравният министър.

По думите му с най-големи задължения е болницата „Св. Георги“ в Пловдив, която дължи 41 млн. лв., а на следващо място е болница „Стоян Киркович“ в Стара Загора, която дължи 24 милиона лева.

Той обяви, че следващата седмица ще бъде подписано споразумение между Министерство на здравеопазването и прокуратурата за съвместни действия при нападения над медицински екипи.

„Има много строга и хоризонтална, и вертикална координация между екипите на Спешна помощ и структурите на Министерство на здравеопазването, и на МВР. В началото на следващата седмица ще подпишем едно споразумение за съвместни действия с господин Цацаров, на базата на което на хоризонтално ниво, на ниво районни прокурори, служби на Спешна помощ и полиция да се взимат много бързо и много адекватно действия срещу извършителите на такива посегателства.“

Москов отрече обвиненията на БСП, че се извършват политически назначения в болниците с държавно участие.

„Болницата не е социален дом за партийни назначения“, отговори Москов на въпрос на Мая Манолова за кадровата политика на министерството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 веднага

    0 0 Отговор
    ще спрат две излишни сметища по престъпните 'европроекти "и ноУ проблемс
  • 2 аз

    0 0 Отговор
    МОСКОВ ПРЕЗИДЕНТ ИЛИ МИН-ПРЕЦЕДАТЕЛ.Единствения стабилен политик.Не случайно подмина Тиквата по рейтинг