Last news in Fakti

20 Март, 2015 15:43 1 486 2

Парламентът погва болниците с дългове

  • болници-
  • дългове-
  • депутати-
  • разследване

Има много недоволни от създаването на временната анкетна комисия, коментира доц. д-р Шишков от РБИма много недоволни от създаването на временната анкетна комисия, коментира доц. д-р Шишков от РБ

Има много, които не желаят да има такава комисия. Хората обаче трябва да знаят кои са директорите, които са злоупотребявали и са натрупали тези дългове от над 630 милиона лева. Така парламентът може да помогне и за здравната реформа, и да се предотврати още по-голяма задлъжнялост на болниците в бъдеще.

Това съобщи пред журналисти в парламента доц. д-р Димитър Шишков от „Движение България на гражданите“, част от Реформаторския блок, който е член на здравната комисия в Народното събрание и е инициатор и вносител на депозираното в деловодството на парламента днес искането за създаване на временна анкетна комисия за  проверка на състоянието на болниците с най-големи задължения.

Предложението е подписано от 49 народни представители от всички парламентарни групи, с изключение на ДПС, като от „Атака“ не са търсени подписи, уточни той.

Гражданите трябва да знаят като е имало злоупотреби в болници, къде са отишли парите. Не казваме, че сегашните директори са нарушители. Сред сегашните директори има хора, които си вършат много добре работата, но ако в предишните управления на болниците са правени злоупотреби, комисията ще го установи, допълни доц. Шишков.

Той посочи, че се касае за болницата „Свети Георги“ в Пловдив с около 43 млн. лева задължения, болниците във Варна, Стара Загора, Бургас, „Александровска“ и Пета градска болница в София и други, които са на подчинение на МЗ. Той добави, че става дума за задължения, обявени официално на сайтовете на НЗОК, МЗ и парламента и са над 630 млн. лева.

За да се направят такива задължения, те са трупани във времето. Дали заради поемане на спешни случаи, заради некомпетентен директор или поради неразплащане на държавата – това ще се изясни от комисията и ще е добра поука за бъдещите управници на тези болници, а и самият министър и ние като реформатори ще сме предприели превантивни мерки, за да не се стигне до още по-голяма задлъжнялост на болниците, обясни доц. Шишков.

Той добави, че не може мениджъри, натрупали огромни задължения, да преминават от един на друг директорски пост по болниците, без да има санкции. Не съм съгласен със замитането на въпроса за задълженията, категоричен бе доц. Шишков, който обясни, че комисията може да извика директорите, да изисква документи, да провери причините за дълговете. Без изясняване на това, не може да се разчита на връщане на доверието на хората в здравната система и те да продължат да внасят здравните си вноски, категоричен бе Шишков и добави, че временната анкетна комисия ще работи 3 месеца, а членовете й ще са на пропорционален принцип между парламентарните сили.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 113

    0 0 Отговор
    митьооо митьо само общи приказки и прах в очите на хората...
  • 2 Доктор Менгеле

    0 0 Отговор
    Всички знаят къде са парите! Здравеопазването има нужда от демонополизиране.Трябва да се променят нещата и да се създадат истински здравни осигуровки и застраховки.Хората да си плащат за предстоящата година и да са спокойни а не както е досега каца без дъно.