Last news in Fakti

20 Май, 2015 00:30 1 341 1

Филмовият фестивал в Кан "прогони жените с равни обувки"

  • филмов фестивал-
  • кан-
  • високи токчета-
  • равни обувки-
  • ниски обувки-
  • скандал-
  • възмущение

Историята провокира вълна от възмущение в Twitter

Филмовият фестивал в Кан бе подложен на словесен обстрел след съобщения, че жени, които носели равни обувки вместо токчета са били връщани от филмова прожекция, пише Би Би Си.

Жените - някои от които били по-възрастни и с медицински проблеми - присъстваха на световната премиера на новия филм на Кейт Бланшет "Карол".

Screen Daily съобщава, че от фестивала са потвърдили информацията, че високите токчета са задължителни за жените по време на прожекции на червения килим. Въпреки това директорът на фестивала заяви, че "слуховете за изгонени жени" са "неоснователни".

Thierry Fremaux написа: "За стълбите, регламентът не се е променил: "Пушенето забранено, носете официални тоалети." Не се споменава нищо за токчета."

Пояснителна бележка относно облеклото, на интернет страницата на фестивала се появи, за да защити своята позиция. "Изисква се черна вратовръзка / вечерна рокля за гала прожекциите", пише на страницата, но никъде не пише, че и високите токчета са задължителни.

От изданието Screen Daily разказаха историята първи след като един от уредниците на фестивала им разказал как на една жена с равни обувки е било отказан достъп до прожекция.

Неназован източник заяви: "Моя позната бе върната защото носеше хубави, но равни обувки. Не говорим за нещо, което се носи на плажа или в ежедневието, но те й казаха да отиде да си купи подходящи обувки и тогава да се върне..."

Асиф Кападия, чийто документален филм за Ейми Уайнхаус бе показан на фестивала миналата седмица, също написа, че съпругата му е станала жертва на странното изискване за обувки, но въпреки това е успяла да влезе.

Историята провокира вълна от възмущение в Twitter, където известни личности с всякакви професии осъдиха фестивала.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 0 Отговор
    Сигурно и кърменето в киносалона е забранео.