Last news in Fakti

31 Май, 2015 10:09 1 036 0

Световен ден без тютюнев дим

  • световен ден-
  • без тютюн-
  • тютюнопушене

Темата тази година е Да спрем контрабандната търговия с тютюневи изделия

Днес отбелязваме Световният ден без тютюнев дим. Страните членки на Световната здравна организация (СЗО) създават Световния ден без тютюн през 1987 г., за да привлекат вниманието на света върху тютюневата пандемия и предотвратимите болести и смърт, които тя причинява.

През 1988 г. е приета Резолюция, призоваваща за отбелязване на Световен ден без тютюн, всяка година, на 31 май.

Темата тази година е: "Да спрем контрабандната търговия с тютюневи изделия".

Всяка година над 5,6 милиона души в целия свят умират преждевременно от заболявания, свързани с тютюна, показват данни на Световната здравна организация. Около 1 от 8 смъртни случаи сред населението над 30-годишна възраст се дължи на тютюнопушенето. До 2030 г. смъртността се очаква да достигне до 8 милиона годишно.

С 2 на сто са намалели пушачите в ЕС от 2012 година насам, разкри наскоро проучване на Евробарометър, публикувано от Европейската комисия. Към момента 26% от европейците са пристрастени към никотина.

Най-значимото намаление от 4% е сред младите хора, а именно във възрастовата категория от 15 до 24 год. (25% спрямо 29%). Все още се наблюдават значителни разлики в консумацията на тютюневи изделия, като процентите са най-ниски в Швеция (11%) и Финландия (19%), а най-високи — в Гърция (38%) и България (35%).

Относно спирането на цигарите по-голямата част от пушачите са се опитвали (59%), като 19% са се опитали през последната една година. По отношение на електронните цигари 12% от европейците са ги пробвали в сравнение със 7% през 2012 г. 67% заявяват, че са прибягнали до тях в желанието си да намалят или откажат тютюнопушенето. Въпреки това само 14% от лицата, консумиращи електронни цигари, са могли да откажат тютюнопушенето, което означава, че те не са особено ефективен начин за отказване на пушенето.

Средната възраст, на която европейците пропушват, остава без промяна - 17 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА