Last news in Fakti

2 Юни, 2015 13:04 2 502 2

Куп нарушения в АГ отделението на болницата в Тетевен

  • куп-
  • нарушения-
  • аг отделението-
  • болницата-
  • тетевен

Ако в отделението не бъдат осигурени нови лекари, то ще бъде закрито

Изпълнителна агенция медицински одит излезе с доклад за контролна дейност в МБАЛ Тетевен.

В града настъпи напрежение след починало бебе след раждане и оплаквания на майки от гинеколожката Нина Байчева.

 За констатираните нарушения ще се образува административнонаказателно производство съгласно правомощията на ИАМО.

Според доклада медицинският екип е неглижирал състоянието на плода и е направил пропуски при воденето на раждането на пациентката. Дежурният лекар е преценила неправилно възможностите за вагинално раждане и прилагането на висок форцепс, който се оказал неуспешен. Така е пропусната възможността... да се извърши Цезаровото сечение със значително по-добра прогноза за плода. Приложените методи са довели до механична и биохимична травма на плода, смятат одиторите.

Като непосредствени причини за смъртта на детето са посочени полиорганна недостатъчност в резултат на ДИК синдром и масивни  кръвоизлив в храносмилателната система.

Здравният министър д-р Петър Москов се срещна с и.д. кмета на Тетевен г-н Десислав Цветанов и директора на общинската болница д-р Ганева. Министърът настоя в едномесечен срок да намерят решение за спасяване на АГ отделението в общинската болница. Ако общинският съвет и ръководството на болницата не успеят да привлекат нови специалисти на мястото на напусналите след инцидента от миналата седмица акушер-гинеколози и да върнат доверието на обществото, Министерство на здравеопазването ще бъде принудено да отнеме разрешителното на родилното отделение.

От понеделник временно се прекратява дейността на отделението до осигуряването на акушер-гинеколози.

Кметът на Тетевен пое ангажимент да свика спешно извънредна сесия на Общинския съвет за търсене на решение. Дотогава РЗИ Ловеч ще координира и контролира оказването на медицинска помощ за бременни и гинекологично болни в региона.
 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 азззз

    0 0 Отговор
    Гинеколожка,не генеколожка.И всъщност гинеколог е правилно да се пише.
  • 2 Tina

    0 0 Отговор
    Bravo na ministara za barzata reakciq i pravilnite re6eniq.Dokoga pacientite 6e stavame jertvi na lekarski gre6ki.Da se otnemat diplomite na takiva nekadarni lekari.