Last news in Fakti

7 Юни, 2015 10:09 1 166 0

Международен форум по анатомия в Пловдив

  • анатомия-
  • пловдив-
  • форум-
  • учени
МУ-Пловдив отново е домакин на Национален научен форум. През уикенда в Университета се провежда 22-ят Национален конгрес на Българското анатомично дружество (БАД). В модерната сграда на Аудиторния комплекс на МУ-Пловдив се събраха анатоми, хистолози, ембриолози и морфолози от всички медицински университети в страната, Пловдивски университет и БАН. В научната програма участват и водещи анатоми от Сърбия, Русия, Турция, Румъния, Германия, и се представят съвместни разработки на български изследователи с учени от Русия, Канада, Япония, САЩ.

Научният форум беше открит в събота от заместник-председателя на БАД, председател на организационния комитет  и ръководител на Катедрата по Анатомия при МУ-Пловдив - проф. д-р Стефан Сивков. Той изтъкна, че конгресът се провежда под егидата на Ректора на Медицински университет в Пловдив  - чл. кор. проф д-р Стефан Костянев, и е част от събитията по случай 70-годишнината на Медицински университет Пловдив и Катедрата по анатомия, хистология и ембриология

Поздравления към организаторите и участниците в конгреса поднесоха зам.-ректорът на МУ-Пловдив - проф. д-р Мариана Мурджева; председателят   на БАД - академик Владимир Овчаров и почетният председател - проф д-р Василев, който вълнуващо представи и приветствието на проф. Теодор Шиблер от Вюрцбург, един от водещите анатоми в следвоенна Германия. Огромен интерес и дискусия предизвикаха пленарните лекции на акад. Овчаров - „Върху еволюцията на човешкия мозък”   и на проф. М. Давидов - гост от Университета в Хамбург, Германия - за възрастните стволови клетки и собствените му проучвания върху механизмите на тяхното развитие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА