Last news in Fakti

12 Юни, 2015 06:14 17 915 11

Здравето е скъпо, но по-скъпо излиза, ако си болен

  • фитнес-
  • здраве-
  • спорт-
  • иван иванов-
  • инструктор-
  • скъпо-
  • болен-
  • културизъм

Хилядите повторения за коремни плочки са грешка, заяви инструкторът

Здравето е скъпо, но по-скъпо излиза, ако си болен. Преди разгара на летния сезон Факти.бг потърси мнението на фитнес инструктора Иван Данаилов Иванов за ценни съвети, свързани със спорта и най-често допусканите грешки в залата.

Иван Иванов, роден през 1985 година в Ловеч, се занимава с фитнес и културизъм от 14 години. Той е национален шампион по класически културизъм за 2013 година, както и вицешампион на балканското първенство през 2015 г.

Много хора решават точно преди лятото, че не са във форма и искат да променят външния си вид. Редно ли е обаче те изведнъж да се „хвърлят“ във фитнес залата и драстично да променят режима си? Каква е рецептата за по-плавен преход – особено за хора, които не водят активен живот?

Разбира се, че не е редно. Не може мазнини, които са качвани с години, да се изгорят за месец или два.

Ако хората решат да го направят за кратко време, те най-често прибягват към различни стимуланти, които са вредни за организма. Някои от тях правят строги диети, от които им пада имунитета и впоследствие се разболяват.

Тези, които са решили да влязат във фитнес залата, трябва да започнат с кръгови тренировки, които да правят поне един месец, и след това се изготвя програма и здравословен хранителен режим. С търпение и упоритост ще получат резултата, който желаят.

Скъпо ли „излиза” здравето? Фитнесът е много популярен, но не всичко се изчерпва със закупуването на членска карта. Важно ли е паралелно с тренировките да променим хранителния си режим и диета и можем ли да се храним качествено на достъпни цени?

По-скъпо излиза, ако си болен. Ако не си променим хранителния режим, няма да има ефект от тренировките в залата. Ако се влезе във фитнеса с цел отслабване, трябва да се приемат по-малко калории, отколкото се изразходват в залата.

Хората, желаещи да качат мускулна маса, трябва да приемат повече калории под формата на протеини, отколкото изразходват. За съжаление качество на достъпна цена няма и тук. Повечето хранителни режими са с месо, а то е най-скъпият продукт в кухнята.

Какво бихте посъветвали хората, които от години не са спортували, но искат да променят ежедневието си и заседналия начин на живот? Важно ли е да ги напътства инструктор, когато „прохождат” в залата като начинаещи?

Задължително е поне първият месец да се обърнем към инструктор. Правилното изпълнение да упражненията е най-важно, за да има бърз ефект от тренировките. Така се пестят време и пари и, разбира се, се избягват много контузии, които ще забавят развитието ни в този спорт или ще го прекратят.

Бих посъветвал хората да тренират умерено, да не се нагърбват с тежки хранителни режими и да не се отказват, защото спортът е здраве.

Генът ли е определящият фактор по отношение на външния вид и килограмите ни, или мотивацията е на първо място?

Генът е определящ, само когато се гледат мускулите в детайли - както при мен, когато участвам в състезания по културизъм. Разбира се, хората са с различен метаболизъм  и каквото и да хапнат някои, не им се лепи, но всичко зависи от това с какво се хранят.

Аз най-често изготвям режим според кръвната група. Малко или много тя е определяща. Съветвам хората да пробват диети според кръвната им група - освен че е здравословно, така ще изглеждат и по-добре.

Голяма част от хората поглеждат към фитнес залата заради наднормено тегло. Има ли рецепта за по-бързо топене на мазнини и сваляне на килограми?

Да – гладът, но пък той не е здравословен. Най-важното е да тренираме продължително на кардио уредите в залата.

Те изчисляват калориите, които са изгорени. Важно е след като хапнем и изчислим приблизително приетите калории, те да не са повече от тези, които пише на пътеката.

Освен тренировки във фитнес залата, по какъв друг начин можем да влезем във форма? Какви упражнения може да правим у дома и по колко минути на ден?

С всякакъв спорт може да се влезе във форма. Вкъщи упражненията са доста ограничени. Може да се правят коремни преси, клекове, напади, но най-ефективното упражнение се крие точно зад входната врата – стълбището. Там можем да тичаме, да скачаме или да изкачваме стълбите с клекове.

Бягането навън също е един от най-разпространените методи за борба с излишните килограми. Колко и кога е най-правилно да се бяга?

Да, действително бягането е много ефикасно. Все пак зависи колко калории сме приели през деня. Един час е препоръчително да се тича и то сутрин - на гладно. Тогава мускулите търсят енергия заради движенията, които правим, а когато правим повече движения на гладно, те няма откъде другаде да вземат тази енергия, освен от мазнините.

Мечтаните коремни плочки! Кои са най-често допусканите грешки в опита ни да ги изваем?

Най-честата грешка е хилядите повторения, които хората правят. Коремните мускули са като всеки един мускул и на тях им трябва тежест, както и на бицепса примерно. Трябва да се тренират с по-големи тежести и с по-малко повторения. Така те се изтощават максимално и ние ги принуждаваме да взимат енергия от мазнините, които са най-близки до тях -  мазнините от корема.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 anna

    6 0 Отговор
    Хубавата храна и добавки са скъпи, но по-добре там да инвестираме отколкото в цигари и дрога

    Коментиран от #2

  • 2 полат

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "anna":

    Браво много правилна дума каза
  • 3 Мишо

    1 0 Отговор
    Много полезно интервю! Пускайте и други такива съвети.
  • 4 да

    1 1 Отговор
    Я да каже колко са му стрували стероидите само...
  • 5 ХХХ

    2 0 Отговор
    Браво на пича, градски ми е. Аз също тренирам и то сутрин. Разбира се, далеч съм от неговите резултати. Но спорта е нещо много приятно! И супер много се радвам, когато виждам, че залите започват да се посещат от амбициозни по отношение на телата си момиче. И тук, резултата може да бъде много красив. Най-искрени адмирации и към тези представители на нежния пол. В пъти повече ми се издигат в очите, от колкото сексапилните (понякога), но кухи чалга кифли-любителки.
  • 6 Скалата

    3 0 Отговор
    Не говори глупости като не разбираш говоря за този индивид който явно не е пипал щанга през живота си "Я да каже колко са му стрували стероидите само..."това тяло е напълно постижимо въпрос на воля,упоритост и труд е.За всеки който не е пипал щанга и не е ходил на лостове с години такива пропорции са невъзможни и винаги говорят за добавки,стероиди и т.н.Тренирайте и не се отказвайте това е ключът към успеха 3,4 години и всичко е възможно разбира се ако се храните и както трябва.
  • 7 Бодибилдър

    3 0 Отговор
    Алоууу Скалата ли си къв си не те знам, ама стига писа глупости. За 3-4 години никога няма да станеш като този и то от лостове и др.глупости без употреба на химия. Тези ги говори на разни начинаещи бодибилдъри или общо казано келеши. Аз тренирам по залите от 16 години и не изглеждам така като този така, че не лъжи младите, че само с тренировки и правилно хранене ще постигнат тези резултати. Трябва и зоб и още една камара неща.

    Коментиран от #8

  • 8 Michael

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бодибилдър":

    Не е ли те срам да ходиш 16 години на фитнес и да не изглеждаш поне на 90% като него, бе ? Глупав въпрос. Ти сигурно не си стъпвал във фитнес зала ама си седнал да се правиш на интересен! 70% от красивото и атлетично тяло се прави в кухнята! Другото е ПРАВИЛНА тренировка, постоянство и търпение! Точка по въпроса, комплексар такъв. Като видите някой здрав и почвате със заучените ви фразички за зоб, химия и т.н.! Такива експерти като теб с фадрома да ги ринеш в България.

    Коментиран от #9

  • 9 Бодибилдър

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Michael":

    До коментар #8 от "Michael" :

    Ех Какво да ти кажа по ясно от това, че тренирам от 16 години във фитнес залите и не изглеждам като този на снимката. Мога да кажа за себе си, че изглеждам доста прилично щом жените се заглеждат в мен, но пак повтарям не съм толкова релефен като този от снимката. Стига сте лъгали хората, че с правилните тренировки и правилното хранене ще изглеждате по този начин. За такава ясно изразена и релефна мускулатура трябва да се използват що годе нормални тежести с повече повторения, за да се получи релефа, но само това пак няма да е достатъчно за точно такъв релеф. Този релеф се получава и с използването на химия, която да изгори тотално всички и за неразбралите отново повтарям ВСИЧКИ мазнини от организма. Друг начин няма. Така като го гледам мисля, че не е ползвал стероиди, от които да се получи бурен растеж на мускулатурата. Изглежда, че действително е постигнал фигурата без употреба на точно такава химия, но за изчистването на тялото на 100% от мазнините е използвана химия. Мускулатурата на тялото има един праг на растеж и, за да се прескочи този праг на растеж вече са необходими стероиди и не само. Давам пример: нормалният растеж на ръката бицепс-трицепс е някъде около 44-45 см. разбирасе в зависимост от височината, теглото, структурата на костната система и мускулите там на дадения индивид. Над тези 44-45 см. ръката, а и не само тя / цялото тяло / расте само с използването на медикаменти част, от които стероиди. Така, че "разбирателю Michael" продължавай да ръсиш глупости тук и да заблуждаваш младите начинаещи момченца, че само с тренировки и правилно хранене ще станат точно такива като пича от снимката. Не казвам, че правилната тренировка и храненето не са важни за това, какво ще се постигне от тялото, но не ги лъжи, че само това им е нужно. Аз лично не използвам абсолютно никаква химия и съм релефен, но не чак толкова, колкото човека на снимката. Иначе адмирации за него. Да признавам, че изглежда супер.
  • 10 емил

    0 0 Отговор
    по 2000 бали луцерна по50 кила баля цяло лято от няколко години нямам и 30% от мусколите обаче този чожек няма да искара и един ден на даденаата работа
  • 11 Keri Silistra

    0 0 Отговор
    [youtube][/youtube]