Last news in Fakti

17 Юни, 2015 05:31 1 924 0

„Водно конче“ помага на трудноподвижни да влязат в морето

  • водно конче-
  • помага-
  • трудноподвижни-
  • влязат-
  • влязат-
  • морето

Уникално за България съоръжение ще осигури достъпна среда за хората с намалена подвижност. Съоръжението е от типа „пътека“ и ще бъде инсталирано на плажа във Варна, в квартал Аспарухово, местността Карантината.

То ще представлява задвижвана от слънчева енергия платформа, в която човекът с увреждания сяда и плавно бива пренесен до морската вода на дълбочина около 1 м. Така хората, които не могат самостоятелно да вървят, ще могат да извършват движения във водата, а някои от тях дори да плуват. Към съоръжението ще има и сервизна база за преобличане.

Създателите на пътеката "Водно конче" са ентусиазирани варненци от фондация „Център за рехабилитация посредством хипотерапия, терапевтична езда и зоотерапия“, водени от Пламен Климов, които са се посветили на работата за хора с увреждания. Пътеката е първата стъпка в програмата на Центъра, която включва още плаващ плажен стол "Водно конче" и "Водно конче" за влизане в басейн.

Инициативата се подкрепя от Министерството на младежта и спорта и Областна администрация Варна. За да успеят да наберат всички необходими средства, създателите на „Водно конче“ проведоха вчера благотворителен арт търг. На търга пред поканените ценители бяха експонирани художествени фотографии на Дияна Димитрова, като авторката предостави събраните средства за благородната кауза.

Дияна Димитрова приготви за търга 30 работи пейзажна фотография, по-голямата част от  които са запечатали едни от най-вълнуващите кътчета на България.

Сред тях са бисерите на Северното Черноморие - Нос Калиакра, бреговете на Тюленово и Камен бряг, Яйлата, Болата, Шабла, околностите на Каварна,  Балчик, Варненския залив, устието на Камчия.

Познавачите откриха още гледки от Побитите камъни, нос Емине, Крошунските водопади и язовир Ивайловград, а от пътешествията на Дияна Димитрова по света са исторически сгради в Унгария, Австрия, Германия и очарованието на Егейско море, видяно от турския бряг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА