Last news in Fakti

6 Август, 2015 16:46 1 469 0

8-ма жертва на легионерска болест в Ню Йорк

  • легионерска болест-
  • вирус-
  • заразяване

8-ма жертва взе легионерска болест в Ню Йорк. Други 97 души са дали положителен резултат на болестта, предаде АП.

Длъжностни лица заявиха, че огнището в града е било проследено до охладителни кули в Южен Бронкс. Пет кули в района са реагирали положително за бактерията Легионела. Те вече били обеззаразени.

Общинските съветници работят по законодателството, което да помогне за предотвратяване на друга подобна епидемия.

Мерките предвиждат собствениците на сгради ще бъдат задължени да регистрират охладителни кули. Градските власти ще бъдат задължени да изработят график за задължителни проверки, плюс правила, задължаващи бърза дезинфекция, ако бъдат установени бактерии.

Този вид регулиране е рядкост в САЩ, но съществува от години в други страни. От 2012 г. то е прието в Квебек след избухването на огнище на легионерска болест.

Здравните власти твърдят, че легионерска болест лесно се диагностицира и лекува с антибиотици, но могат да представляват сериозен риск за всеки, който има хронично заболяване или за възрастни лица с отслаблена имунна система.

Легионерската болест представлява сериозна, потенциално фатална, инфекция на белите дробове, предизвиквана от бактерии от род Legionella.

Заболяването има интересна история - идентифицирано е сравнително скоро през 1976 г.

Бактериите са повсеместно разпространени в естествени и изкуствени водоеми – езера, блата, реки и т.н.

Инхалирането на микроскопични капчици вода, съдържащи бактериите е основен източник на зараза. Значителен източник са и водоснабдителните системи, които използват естествени водоеми като източник на вода, особено ако последната не е била щателно обработена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА