17 Септември, 2011 17:31 2 285 0

Едва 44% е 5-годишната преживяемост при рак на маточната шийка у нас

  • велинград-
  • рак на маточната шийка
Едва 44% е 5-годишната преживяемост при рак на маточната шийка у нас - 1
Снимка БГНЕС

Само 18 – 20 на сто от жените у нас ходят редовно на профилактични гинекологични прегледи с цитонамазка за PAP-тест, докато навсякъде в Европа този процент надхвърля 50. Това съобщи днес пред журналисти доц. Никола Василев, председател на Българската асоциация по онкогинекология и национален консултант по онкогинекология при откриването на семинар за медиите, посветен на превенцията на цервикалния рак. Форумът се провежда във Велинград и е част от дългосрочната инициатива „Пациентите във фокуса на здравеопазването”, която се реализира от началото на тази година по идея на Българската асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата „Усмихни се” и Националното сдружение за профилактика на рака на маточната шийка.

Цервикалният рак продължава да заема второто място сред раковите заболявания при жените у нас, като засяга най-често възрастовата група между 20 и 45 години, сочат статистиките, цитираот от Здраве.нет. България е в групата европейски държави с най-висока заболеваемост и смъртност от този злокачествен тумор. 5-годишна преживяемост средно за европейските страни е на лице при 62.6% от жените с рак на маточната шийка, докато за България този процент е едва 44, посочи в презентацията си директорката на Българския национален раков регистър д-р Надя Димитрова. Тя представи анализ на тенденциите в заболеваемостта и смъртността за период 1999 – 2009 година. През тези 20 години новите случаи са се увеличили 1.5 пъти, запазва се и тенденцията за плавно увеличаване на смъртността, посочи д-р Димитрова. Тя съобщи още че у нас се наблюдават и значителни географски различия – най-засегнати от заболяването са жените в Северозападна и Източна България, а най-ниска заболеваемост и смъртност се наблюдава в областите Смолян, Кърджали, Хасково и Пловдив.

Дискусиите продължават с участието на педиатри, онкогинеколози, вирусолози, експерти по фаркамоикономика и репродуктивно здраве..

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА