19 Септември, 2011 19:03 1 170 0

СЗО: 1,20 долара на човек ще обуздаят хроничните болести

  • сзо-
  • болести-
  • хронични
СЗО: 1,20 долара на човек ще обуздаят хроничните болести - 1
Снимка: Архив

По-бедните държави могат да въведат мерки за превенция и лечение на милиони случаи от рак, сърдечни заболявания, диабет и белодробна болест за едва 1.20 долара на човек годишно, заяви Световната здравна организация (СЗО).

В изследване, публикувано в навечерието на първата среща на високо равнище на ООН, посветена на хроничните или незаразни заболявания (NCD), СЗО заявява че има много евтини стъпки, които правителствата биха могли да предприемат за обуздаване на вълната от скъполечими, животозастрашаващи болести, които могат да доведат до банкрут здравните системи.

Незаразните болести – като инфаркти и инсулти, различни форми на рак, диабет и хронична респираторна болест – са причинители на над 63 % от всички смъртни случаи по света, убивайки 36 милиона души годишно.

СЗО прогнозира, че глобална епидемия от NCD ще се засили през следващите 2 десетилетия, така че смъртността, породена от тях, би могла да достигне 52 милиона души годишно. Този тип болести често са възприемани като проблеми на богатите страни, където мазните храни, заседналият начин на живот и високата консумация на тютюн и алкохол са се превърнали в част от нормалния живот на мнозина.

През последните десетилетия обаче такива рискови фактори и заболявания са се превърнали в далеч по-значими в бедни страни, където достъпът до здравни услуги и лекарства е ограничен, а познанията и решимостта за превенция са частични.

Списъкът с препоръки на СЗО включва мерки, които целят цялото население като например въвеждането на акцизи върху цигарите и алкохола, законодателни мерки срещу пушенето в затворени помещения и на обществени места, както и кампании за намаляване на нивата на сол и мазнини в храните.


Препоръчват се и програми за повишаване на познанията за подобряване на диети и за засилване на физическата активност.

Информация на БГНЕС

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА