Last news in Fakti

25 Септември, 2011 16:34 3 755 0

САЩ върнаха Херкулес на Турция

  • херкулес-
  • турция

САЩ върнаха на Турция антична статуя на митологичния герой Херкулес, за която Анкара настояваше от години.

Днес статуята трябва да бъде транспортирана със самолета на турския премиер Реджеп Ердоган, пишат неделните турски вестници.

Горната половина на „Уморения Херкулес“ – статуя от II век, намерена в развалините на древна Перга, край Анталия, и изнесена незаконно от Турция, тази седмица бе върната от музея в Бостън, уточняват "Хюриет" и "Сабат". Тя ще пристигне в Турция заедно с министър-председателят, добавят двата вестника.

Музеят за изящни изкуства в Бостън разказва на Интернет сайта си, че е купил горната част на мраморната статуя през 1981 г. от частно лице в Германия, което твърдяло, че семейството му е придобило статуята от германски търговец на произведения на изкуството.

През 1990 г. университетски преподавател забелязва сходството между горната част на статуята – главата и торса – и долната – двата крака, корема и една ръка, открити в Перга, а сега изложени в музея в Анталия.

Оттогава Турция иска статуята да й бъде върната и накрая бе сключено споразумение между турските власти и бостънския музей.

Турция, която се радва на завидно археологическо наследство, от години се мъчи да си върне антични произведения, продадени от трафиканти в различни части на света. През юли Германия й върна статуя на Сфинкс от бронзовата ера.

 

Информацията е на БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА