19 Октомври, 2015 08:00 2 020 0

Международен ден за борба с рака на гърдата

  • международен-
  • ден-
  • борба-
  • рака-
  • гърдата

Днес се отбелязва Международният ден за борба с рака на гърдата. Ракът на гърдата е заболяване, чиито облик се е променил коренно през последните 10 години, благодарение на ранната диагностика и широкия спектър от процедури, които могат да помогнат на всяка жена.

През последните години смъртността е намаляла значително, благодарение на последните постижения в лечението, но предварителната защита остава решаващ фактор за борбата с болестта.

Лекарите съветват жените да не отлагат посещението на лекар, в случай, че забележат обезпокоителни знаци като бучки в гърдите си, защото заболяването се лекува в 90% от случаите, когато е открито навреме.

От 11 часа на Моста на влюбените до НДК за трета поредна година ще бъдат пуснати 1200 розови балона с хелий. Събитието е в памет на българските жени, които всяка година умират от рак на гърдата. Инициативата ще се проведе и в знак на съпричастност с близките на починалите. Целта е да се изпрати послание до всички български жени, че от най-голямо значение в битката с болестта е установяването й в начален стадий.

Инициативата е част от кампанията по отбелязването на Световния месец за борба с рака на гърдата – октомври. Тя се организира за трета поредна година по инициатива на Първа САГБАЛ „Св. София“, в партньорство със Столична община и Фондация „Една от 8“ и с подкрепата на фармацевтичните компании „АстраЗенека“ и „Новартис“.

За пръв път кампанията бе реализирана през 2013 г. Тогава в нея участваха Военномедицинска академия и УМБАЛ „Св. Марина“. Една година по-късно към инициативата се присъедини Специализираната болница за активно лечение по онкология – София. През тази година в кампанията се включват още УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Св. Анна“-София, Първа МБАЛ-София, Четвърта МБАЛ-София и Пета МБАЛ-София.

В акцията по пускането на балоните ще участват: директори и лекари от лечебните заведения – партньори на кампанията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА