Last news in Fakti

26 Октомври, 2015 07:32 1 391 0

6 невероятни предимства на оцветяването за възрастни

  • оцветяване-
  • възрастни-
  • умения-
  • предимства

Оцветяването може да подобри вашите умения в личния и професионалния ви живот

Оцветяването се завръща в света на възрастните. Несъмнено сте чували за тази тенденция, а дори може и лично да сте я изпитали.

Пастелите, флумастерите и цветните моливи вече не са само за децата в детската градина или началното училище - професионалисти и родители от всички сфери на живота все повече осъзнават ползите от сядането пред една хубава, старомодна книжка за оцветяване.

Оцветяването обаче е повече от хоби или начин да прекарате на неделния следобед, то действително може да облагороди живота ви по най-различни начини.

1. Ще се справите с вашите проблеми

Нека бъдем сериозни: В даден момент от живота си, всеки се сблъсква с някакъв голям проблем или задача, от която иска да се отърве.Докато оцветявате няма да накарате вашите проблеми да изчезнат, но със сигурност ще ги замразите за момент.

Известният психотерапевт Карл Юнг препоръчва на пациентите си да се занимават с материали за оцветяване, тъй като според него те представляват "вътрешния процес, чрез който индивидите израстват и изваждат на показ своя потенциал." Въпреки че оцветяването се завърна съвсем наскоро в света на възрастните, изкуството се използва терапевтично в продължение на векове.

2. Можете да бъде социални, докато оцветявате

Тъй като тази нова прищявка става все по-популярна, все повече и повече хора, започват да организират социални събития около изкуството на оцветяването. Тъй като това не е невероятно изтощително дейност, то може да се прави, докато разговаряте с приятели и отпивате от любимата си напитка за възрастни. Въпреки че всеки на тези срещи работи по своя собствена картинка, всички се чувстват така, сякаш работят заедно по един мащабен проект.

3. Ще намалите стреса

Както стана ясно, оцветяването не е сред напрегнатите дейности. С пастел или цветен молив в ръка, лесно ще отпратите всички грижи и тревоги. Не само, че оцветяването е чудесна медитативна дейност, която кара мозъка ви да се съсредоточи върху дадена картинка, но е доказано и че то намалява цялостните нива на стрес.

4. Ще повиши съсредоточеността ви

Въпреки че оцветяването не е невероятно трудна дейност, за него трябва фокусиране и внимание. За да оцветите дадена картинка е нужно да се съсредоточите върху нея и макар да говорим за разсейваща дейност, тя всъщност помага на мозъка ви да изолира околните дразнители, което ще ви е в помощ и за други по-важни дейности. Оцветяването също е чудесен начин да избягате от рутината на ежедневния живот, неща например мобилния телефони и телевизора.

5. Ще изразите себе си

Оцветяването е индивидуална дейност, която е чудесен начин да изразите себе си. Независимо дали го осъзнавате или не, когато избирате с какви цветове да оцветявате, вие създавате нещо, което не е съществувало преди. Никой друг не би използвал точно същите цветове или точно същата техника каквито сте приложили вие към първоначално белия лист.

6. Ще подобрите своите умения

Както вече казахме, оцветяването изисква фокус и внимание. Но като се съсредоточавате върху хартията, вие също трябва да използвате вашата преценка и фини двигателни умения. Това позволява на двете мозъчни полукълба да общуват и да създават връзки, които укрепват различни способности. Доказано е, че оцветяването може да забави и дори да предотврати деменция в напреднала възраст.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА