Last news in Fakti

27 Септември, 2011 10:40 845 0

Международен танцов спектакъл постави началото на Sofia Dance Week.

  • софия-
  • sofia dance week.-
  • asa

Международен танцов спектакъл постави началото на четвъртото поред издане на фестивала Sofia Dance Week. ". Заглавието ASA е абревиатура от „Average Speed of Answer” (средна скорост на отговор. Спектакълът се състоя в Младежки театър „Николай Бинев”.

В трупата, освен танцьори от Унгария, Южна Корея и Литва, участват и две българки - Петя Мукова и Даниела Иванова.

Спектакълът ASA, копродукция между ЕДНО и танцова компания Derida Dance, е първият български проект за съвременен танц, финансиран с подкрепата на Програма „Култура” на Европейската комисия.

 ASA е по концепция и хореография на Живко Желязков, а за постановката са селектирани танцьори от различни краища на света. Участниците в проекта са избрани на последователно проведени кастинги в Будапеща, Каунас и София.  ASA е пътешествие, което преминава през различни области от нашия живот, простиращи се от физическото „земно осъзнаване” до абстрактното „космическо съзнание”. Какви са новите предизвикателства пред нашата лична организация в прехода от индустриалното към информационното общество – това са въпросите, които спектакълът отправя към публиката.

«Танцьорите са наистина много различни. И това не е свързано само със собствената им култура. Те имат различни физически качества и реакции, имат свои индивидуални нагласи и представи за танца. Посоката, в която ще се движи този проект, е да изкара тази индивидуалност, да запази точно това различно, което се крие в тях. А това ще обогати спектакъла и от гледна точка на естетиката – един по-широк спектър от изразни средства, както и тяхното нетипично и многопосочно реализиране», сподели хореографът на ASA, Живко Желязков.

«Спектакълът ASA е първата международна продукция на ЕДНО и SOFIA DANCE WEEK в областта на танцовия театър. Ние инвестираме много усилия в този проект и вярваме, че той ще отвори вратите на българския танц към международната танцова сцена”, заяви Асен Асенов, продуцент на фестивала SOFIA DANCE WEEK.

Спектакълът ASA е част от проекта “Circle: connecting dance practices in Europe” и “Probiotic for the Contemporary dance in Bulgaria”. Проектът е финансиран от Програма Култура на Европейската комисия, фондация “Америка за България”, Столична община и Министерство на Културата на Република България.

През 2002 година режисьорът и хореограф Живко Желязков и арт мениджъра Атанас Маев се обединяват от идеята да сформират екип от артисти, работещи в областта на съвременния танц, театър и шоу.

Първоначално екипът участва в подготовката на идеен проект за изграждане на частен театър в Южна Испания. След успешното му реализиране, през 2004 г. Живко Желязков и Атанас Маев регистрират компанията Дерида Денс. Привличат артисти от България, с които реализират танцови и театрални спектакли като Ojos ciegos, Cielo rojo, Train for Dreamland, Tripas de Corazón, включени в постоянния репертоар на театъра.

През 2006 г. Дерида Денс е вписана в регистъра на културните асоциации действащи на територията на Испания. След провеждане на продължителни кастинги, Дерида Денс успява да привлече професионалисти от България, Испания, Шотландия, Уелс, Куба, Франция, Аржентина и Русия.

До средата на 2008 мултинационалният екип реализира проекти, между които Hanky Panky, Tango on Champs Elysees, Riding The Wind.

През април 2010 екипът на компанията осъществява още една своя идея – Derida Dance Center, първият център за съвременен танц в София.

През 2010 Дерида Денс става официален член на IETM- international network for contemporary performing arts, както и партньор на Aerowaves- трансгранична мрежа за танцови представления.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА