Last news in Fakti

29 Октомври, 2015 09:00 931 0

Зачестяват случаите на младежи с алкохолни натравяния

  • зачестяват-
  • случаи-
  • младежи-
  • алкохолни-
  • натравяния

При 1/3 от случаите алкохолното натравяне е съчетано и с употреба на наркотици

Зачестяват случаите на младежи с алкохолни натравяния - 1
Снимка: БТА/АР

Драстичен ръст на младежите с алкохолни натравяния регистрираха във Варна. От началото на годината досега броят на тийнейджърите, лекувани в Клиниката по токсикология във Военноморската болница, е нараснал над 12 пъти в сравнение със същия период на 2014-а, съобщи БНТ.

При 1/3 от случаите алкохолното натравяне е съчетано и с употреба на наркотици.

За разлика от останалите европейски страни, децата у нас могат лесно да се снабдят с алкохол. Пада и възрастовата граница на младежите, зависими от различни упойващи вещества. Проучването обхваща последните 6 години, а данните са изключително тревожни.

Доц. д-р Снежана Златева – нач. на Клиника по токсикология – ВМА-Варна заяви: “Лоши са нещата по отношение на употребата на наркотици. Употребата е нараснала четирикратно. Само за марихуаната, която е най-популярна е нараснала три пъти”.

Последният случай на отравяне с алкохол е при деца на 12 години от варненско училище. “Става въпрос за момчета – единият с два литра бира, другият с водка. За мен това, което ние като екип наблюдаваме е неориентираността на родителите и предлагаме да има училища за родителите по отношение на наркотиците и по отношение на алкохола”, заяви Златева.

Проучването показва, че учениците не знаят какви може да са последствията, ако употребяват алкохол и упойващи вещества. “Скоро бях в една комуна, където говорейки за вредата от наркотиците хора, които бяха минали през ада, казаха “Защо не знаехме тези неща, докато бяхме ученици”, разказа още тя.

През май тази година във Варна има три смъртни случая на млади хора, зависими от хероина. Сериозен проблем е така наречената дизайнерска дрога, която е изключително опасна и употребата й често води до смърт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА