Last news in Fakti

30 Януари, 2016 22:59 912 0

Монтана създава фонд „ин витро“

  • монтана-
  • фонд-
  • ин витро

Предвижда се повече от 2 млн. лева да бъдат вложени в публична инфраструктура – ремонти на пътища, булеварди, улици, читалища, детски заведения

Монтана създава фонд „ин витро“ - 1

Фонд „Ин витро” с бюджет от 20 000 лева създава през 2016 година община Монтана. Предложението е на съветническата група на ГЕРБ, стана ясно по време на обсъждане на бюджета за 2016 г., съобщи сайтът „Новините от „Монтана“.

Близо 32 770 000 лева е общата рамка на приходите и разходите. „Тя е три пъти и половина по – висока от тази през 1999 г.„, отбеляза кметът Златко Живков. За настоящата година съотношението между държавни и местни приходи е 53/47 процента.

Предвижда се повече от 2 млн. лева да бъдат вложени в публична инфраструктура – ремонти на пътища, булеварди, улици, читалища, детски заведения. 40 000 лв. ще осигури общината за ОМЦ, 30 000 лева за болницата, като с част от тази сума ще бъде направен ремонт в детското отделение.

Около 13 млн. лева са средствата по проекти финансирани по различни програми на ЕС и Швейцарския фонд. С пари от швейцарското правителство ще бъде изградена детска градина и център за социални и културни дейности в кв. Кошарник.

Общината очаква и още близо 4 млн. лева от държавата, една част от тях за спортна инфраструктура и друга за довършване на храма „Свети Дух” и още четири черкви в селата Горно Белотинци, Горна Вереница, Трифоново и Войници.

Предвидени са средства за подобряване водоснабдяването на селата Долна Вереница и Старо буче и Войници.

Със 72 000 лв. общината ще купи специализиран автомобил за репатриране на неправилно паркирани автомобили. Наказателният паркинг, откъдето собствениците им ще могат да ги приберат, след като си платят глобата ще е до пазара за търговия на едро с плодове и зеленчуци.

От началото на февруари Монтана ще има още един заместник кмет с ресор общинска собственост. Така заместниците на Златко Живков стават трима.

Заплатата на кмета остава 1 925 лв., заплатата на заместниците му и на председателя на Общинския съвет ще е 90 % от тази сума. Възнагражденията на съветниците, които участват в заседания и комисии ще са между 300 и 400 лв. месечно. Кметовете на кметства ще получават по 835 лв., кметските наместници по 610 лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА