8 Февруари, 2016 07:15 9 597 9

Как да се борим ефективно с холестерола?

  • холестерола-
  • храната-
  • границите

Няколко метода, които наистина работят

Холестеролът не е вредно, а важно за организма вещество. Проблеми възникват само когато той е в прекомерно голямо количество. В такива случаи той буквално засяда по стените на артериите и предизвиква стесняване на съдовете.

Нивото на холестерол в кръвта зависи и от наследствеността, но най-вече от неговото съдържание в храната.

Ето няколко начина как да вкарате своя в допустимите границите.

1. Не пържете храната

Те ще контролират нивото на холестерол в кръвта. По-добре запичайте храната на фурна, гответе я на пара, задушавайте я, но не я пържете.

2. Кажете "не" на полуфабрикатите

Полуфабрикатите съдържат много наситени мазнини и трансмазнини, които се използват за подобряване на техния вкус. Четете внимателно написаното върху етикетите на храните.

3. Ядките са много важни

Особено полезни са орехите и бадемите. Всекидневната норма следва да се състои от минимум 3-4 ореха и 8-10 бадема.

4. Консумирайте обезмаслени млечни продукти

Чрез тях ще намалите количеството на употребяваните мазнини без да се лишавате от необходимите на организма количества калций и протеини.

5. Всеки ден яжте зеленчук

Зеленчуците са богати на целулоза, която забавя натрупването на мазнините, а бобовите растения съдържат вещества, намаляващи усвояването на мазнините.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 WarInside

    0 0 Отговор
    Единственият враг на холестерола и мазнините е спорта.Спортувайте и няма д имате никакви проблеми.Спортувайте ако не всеки ден то поне през ден или дори в седмицата по веднъж ,но спорт да има :)

    Коментиран от #2

  • 2 Агент01

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "WarInside":

    Не е вярно, всеки ден спортувам, не ям мазно и солено,слаб съм и въпреки това холестерола ми беше се повишил !

    Коментиран от #8

  • 3 tryn

    0 0 Отговор
    Гледайте да няма палмова и хидрогенерирана мазнина в храната Ви.
  • 4 гмг

    1 0 Отговор
    Приетият отвън холестерол е инхибитор на ендогенния синтезиран, така че дори и никакъв холестерол да не се приема с храната той пак се произвежда за нуждите на организма тъй като е важен прекурсор на хормони и жлъчни киселини.Затова трябва да се приема по малко с храната и разира се да се спортува.
  • 5 Jack Bauer

    1 0 Отговор
    Заека който "спортува" ежедневно живее 10г., Слона който я кара по-спокойно живее 80 години. Така че тоя номер със спорта ... не мерси. ;)
  • 6 кучето шаро

    0 0 Отговор
    пектин на таблетки прави чудеса с (LDL)
  • 7 Грую

    0 0 Отговор
    Това че спортувате всеки ден-на много хора ще им помогне ,да им е в норма-лошият холестерол,но на други които спортуват всеки ден и са изложени на стрес-няма да им помогне,когато организма е подложен на ежедневен стрес-черният дроб произвежда високи нива на холестерол,при което кръвта се згастява и причинява инсулти и инфаркти-дори и да сте в норма с килограмите.
  • 8 Грую

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Агент01":

    Не всичко е в спорта,много е важен и начина на живот,също така и наследственоста на гените от нашите родители,Това че спортувате всеки ден-на много хора ще им помогне ,да им е в норма-лошият холестерол,но на други които спортуват всеки ден и са изложени на стрес-няма да им помогне,когато организма е подложен на ежедневен стрес-черният дроб произвежда високи нива на холестерол,при което кръвта се згъстява и причинява инсулти и инфаркти-дори и да сте в норма с килограмите.
  • 9 БАБА ГЕНА

    0 0 Отговор
    ЕДНА ЧАША ВОДА ПЛЮС СОКА НА ЕДИН ЛИМОН СЪЩО ПОМАГА ЗА СВАЛЯНЕ НА ЛОШИЯ ХОЛЕСТЕРОЛ.СОК ОТ ЯБЪЛКА И МОРКОВ СЪЩО ТАКА ПРЕМАХВА МАЗНИНИТЕ.