30 Март, 2016 19:58 990 0

Здравеопазването не може да е залог за запазване на правителството

  • здравеопазването-
  • залог-
  • запазване-
  • правителството

Всеки ден, в който Москов оглавява системата на здравеопазването, води към нейния крах

Здравеопазването не може да е залог за запазване на правителството - 1

„Здравеопазването не може да е залог за съществуване на настоящата коалиция”. Това заяви в ефира на радио К2 народният представител от ПГ на БСП Лява България Иван Ибришимов. Той подчерта, че всеки ден на този министър начело на системата на здравеопазването води към нейния крах. „Надявам се в резултат от протестите, Борисов да се вразуми и да поиска отговорност на министър Москов, а системата да се оглави от човек, който знае какво прави, а не само да управлява на инат”, категоричен бе социалистът.

Той подчерта, че при изказването си от парламентарната трибуна по повод протестите на лекарите – министър Москов е показал, че не разбира причината за тях. „Само министърът не разбра защо стачкуват лекарите. Те не стачкуват за това, че няма пари, а заради административния и нормативния хаос в системата на здравеопазването”, заяви депутатът от левицата. Той подчерта, че здравният министър е изнесъл дълъг доклад как парите за болнична и доболнична помощ са се увеличени спрямо миналата година.

Социалистът подчерта, че именно лекарите, от които зависи първичната медицинска помощ и които са на входа на системата, днес са на улиците. „Какво ще стане в системата на здравеопазването, ако по ефекта на доминото излязат и болници, не само публични, но и частни, както и съсловни организации, защото и те не са доволни”, попита той. Депутатът подчерта, че левицата е предупредила за проблемите, сред които: разделянето на допълнителен и задължителен пакет, за това, че не може касата да определя коя болница да сключва договор с нея и коя – не. Именно затова е поискала вот на недоверие в сферата на здравеопазването. „Ако тогава вотът на недоверие към кабинета „Борисов” 2 не успя математически, то политически ние постигнахме силен ефект – и Конституционният съд отхвърли решението за разделяне на здравните пакети, министърът инициира промени в закона за лечебните заведения”, подчерта социалистът.

По време на кабинета „Борисов 1” фалираха 19 общински болници, сега фалират още

Ибришимов обясни, че от началото на прехода досега, българите сме намалели с 2 млн. души, а парите за здравеопазване вече са 4 млрд. лв. „Не са проблем парите в здравеопазването, а тяхното правилно разходване. Не може на здравеопазването да се гледа, от една страна – като на разменна монета, а от друга – като средство за печелене на пари”, категоричен е той. Ибришимов подчерта, че общинските и държавните болници са задлъжнели. „Не знам дали това е целенасочена или неправилно разбрана политика и от двете правителства на Бойко Борисов. В правителството „Борисов 1” фалираха 19 общински болници, сега са на път да фалират още”, заяви народният представител от БСП. Той подчерта, че се манипулират и пациентите, и докторите, с медицинските стандарти и нивата на компетентност на болниците.

По повод предстоящия 49-ти Конгрес на левицата Иван Ибришимов заяви, че в състоянието, в което се намира БСП, не е добро, и то не е от година или две. „На бедна държава като България й е нужна силна лява партия. Сегашното ръководство води правилна политика и БСП се утвърждава като единствената алтернатива на това дясно управление”, заяви социалистът. Той обясни, че е нормално в демократична партия като БСП да има и много кандидати за председателското място, но призова да няма удари под кръста в публичното пространство. „Иска ми се след конгреса БСП да излезе единна и силна, и да продължи своя курс”, заключи народният представител.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА