Last news in Fakti

7 Април, 2016 12:47 3 740 1

Най-здравите нации в Европа

  • здраве-
  • нации-
  • класация

Днес – 7 април, е отбелязваме Международния ден на здравето. В света се чества от далечната 1948 г., а у нас – от 1964 г. Кои са най-здравите нации на Стария континент към днешна дата?

Анкетата, проведена от Eurorstat по случай Международния ден на здравето, е направена сред европейци на възраст между 25 и 64 години. Те е трябвало да отговорят на въпроса как се чувстват. Малко над 70% от респонтендите заявяват, че се чувстват или „добре”, или „много добре”. 20% са определили здравословното си състояние като „задоволително”, а 7% - „лошо” и „много лошо”.

Що се отнася до България 77.7% се чувстват „добре” или „много добре”, 15.7% - задоволително, а 6.8% определят, че здравето им е „лошо” или „много лошо”.

Най-добре в Европа са гърците с 84.6%, следвани от ирландците и шведите, съответно с 82.9% и 82.7%. На четвърта и пета позиция са Малта (82.6%) и Холандия (80.1%). В края на класацията са Хърватия (13.4%), Унгария (11.4%) и Португалия (11.3%).

Анализаторите на данни са забелязали интересна взаимозависимост между самочувствието и нивото на образование. Колкото повече тези два фактора са налице при хората, толкова по-здрави се чувстват те.

ТОП 10 най-здравите държави в Европа

държава
1 Гърция
2 Ирландия
3 Швеция
4 Кипър
5 Малта
6 Холандия
7 Испания
8 Румъния
9 Белгия
10 Италия


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    0 1 Отговор
    Уважаема МИЛЕНА БОГДАНОВА този форум,смачква за пореден път българина,който го няма!........НИЕ бихме подкрепи ли, само позицията на РУМЪНИЯ!........Българите сме най-здрави!.....я да дойдат,тези изброените нации,да живеят в България,при нашите условия,а!....ще измрът,като медузи на пясъка!