11 Април, 2016 12:36 2 074 1

Извършиха уникална сърдечна операция

  • извършиха-
  • уникална-
  • сърдечна операция-
  • болница "света анна"

Медицински феномен бе опериран в университетска болница "Света Анна"

Уникална сърдечна операция бе извършена в столичната университетска болница "Света Анна" от  проф. Владимир Данов - Началник на Клиниката по кардиохирургия.

Когато проф. В Данов преглежда болния Мехмед, той установява, че пред него е не просто пациент, а медицинско чудо, за което повечето му колеги четат в учебниците.

Лекарите диагностират сърдечна аномалия при 71-годишния Мехмед още когато той е  в детска възраст.  Впоследствие се установява увреждане и на трите клапи, като при едната се установява вроден порок. Поради изменения кръвоток през нея се стига до неколкоратното увеличение на белодрбната артерия.  В онези години лекарите му дават най-много 20 години живот, но Мехмед изумява всички, защото достига достолепна възраст. Дълголетието на такива пациенти се  води медицински феномен.

„В ежедневната си дейност такива пациенти са застрашени, защото може да се получи разкъсване на белодробната артерия и внезапна смърт”, коментира проф. Владимир Данов.

Мехмед претърпява 4-часова операция. Неговото сърце бе изключено от кръвообращението за 90 минути (кръвообращението е поето от машина сърце-бял дроб) и за това време бяха коригирани и трите увредни клапи и белодорбната артерия беше реконструирана до нормални размери.

Днес той вече е изписан напълно възстановен.

Проф. Dr.h.c. д-р Владимир Данов, д.м. е един от малкото практикуващи хирурзи с професорска титла. Нещо повече – той е и най-младият професор в УМБАЛ „Св. Анна“, а Клиниката по кардиохирургия е една от най-елитните в страната, отбелязват от болницата.

Клиниката започва плановата си оперативна дейност през 2008 г. и годишно в нея се провеждат над 500 сърдечни операции, съчетаващи цялостния спектър на световната кардиохирургия.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кмета

    0 0 Отговор
    Болест няма ,генетично заболяване няма , при алтопсията няма следи от токсини бактерии и вирос пълна мистерия.
    Как протича (нещото) прилошаване ,припадък пациента се транспортира в болницата абсолютно никакви медикаменти и опити на докори не помага след проявяване на симптомите започва най-лошото,белите дробове се издуват и пълнят с кръв следва задушаване и дробовете се пукат от устата и нуса излиза кръв а пациента е мъртав. ЗА максимум 4 часа никои не е успял да издържи повече.